Kısa süreli meme cerrahisinde remifentanil ile kombine edilen propofol ve desfluran anestezisinin hemodinami, derlenme ve endokrin yanıt üzerine etkileri yönünden karşılaştırılması
Comparison of the effects of propofol and desflurane anesthesia combined with remifentanil on hemodynamic, recovery and endocrine responses in ambulatory breast surgery.
  1. Tez No: 311702
  2. Yazar: ERTAN PİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Günübirlik cerrahi, TİVA, cerrahi stres, propofol, remifentanil, desfluran, Ambulatory surgery, TIVA, surgical stress, propofol, remifentanil, desfluraneAuthor: Ertan PİRİ, M.D.Counsellor: Ahmet COŞAR, M.D. Professor
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETKısa Süreli Meme Cerrahisinde Remifentanil İle Kombine Edilen Propofol Ve Desfluran Anestezisinin Hemodinami, Derlenme Ve Endokrin Yanıt Üzerine Etkileri Yönünden KarşılaştırılmasıHastane etik kurul onayı alındıktan sonra hasta bilgilendirilmiş rıza formu imzalatılan, kısa süreli meme cerrahisi planlanan, ASA I-II, 18-60 yaş arası 40 hasta bu randomize, prospektif, kontrollü klinik çalışmaya dahil edildi. P grubu (n= 20) remifentanil ve propofol anestezisi alırken, D grubu (n= 20) remifentanil ve desfluran anestezisi aldılar. Anestezi indüksiyonu için remifentanil 1µg/kg ve propofol 2 mg/kg kullanılarak hastalara Laringeal Mask Airway (LMA) yerleştirildi. Anestezi idamesinde Grup P de 90 µg/kg/dakika propofol infüzyonu Grup D de ise %3 end ekspiratuar desfluran olacak şekilde desfluran kullanılırken her iki gruba da 0,25 µg/kg/dakikadan remifentanil infüzyonu uygulandı. Bütün hastalara cerrahi bitimine 10 dakika kalınca 20 mg Tenoksikam IV olarak uygulandı ve cerrahi bitimiyle eş zamanlı olarak anestezi sonlandırıldı. Operasyon zamanı, anestezi zamanı, LMA çıkarılma zamanı, göz açma zamanı, postoperatif Aldrete derlenme skoru 9 olma zamanı, visüal analog skala (VAS) değerleri ve toplam remifentanil tüketim miktarları kaydedildi. Hastalarda verilen anestezik ajanların endokrin yanıt üzerine etkilerini görmek için indüksiyondan 10 dk önce, cerrahi insizyondan 15 dk sonra ve derlenmenin 15. dakikasında kan örneği alınarak serum adrenokortikotrofik hormon (ACTH) ve kortizol ölçümleri için biyokimya laboratuvarına gönderildi. Her iki grup hastalarda hemodinamik kontrolün iyi olduğunu ve cerrahi insizyona hemodinamik yanıt gözlenmediğini, grup D' de uyanma ve derlenme sürelerinin daha kısa olduğunu, grup P ve grup D ACTH ve kortizol değerlerinin cerrahi strese rağmen azaldığını saptadık. Günübirlik cerrahide TİVA' ya bir alternatif olarak desfluran / remifentanil ikilisinin de kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparison of the effects of propofol and desflurane anesthesia combined with remifentanil on hemodynamic, recovery and endocrine responses in ambulatory breast surgery.After obtaining local Ethics Commitee approval and written informed consents from the patients, 40 patients in ASA I-II classes that underwent ambulatory breast surgery, ages were between 18-60 years were included in this randomized, prospective and controlled trial. While remifentanil and propofol were administrated in group P (n=20), remifentanil and desflurane anesthesia were used for group D (n=20). For anesthesia induction, remifentanil 1mcg/kg and propofol 2mg/kg were used and LMAs were placed. During the maintenance period propofol infusion 90 mcg/kg/min and desflurane inhalation as end-expiratory desflurane concentration to be %3 were administrated in groups P and D, respectively. In both groups 0,25mcg/kg/min remifentanil infusions were applied. 20 mg i.v. tenoxicam was administered to the all patients 10 minutes before the end of the surgery and anesthesia was ended simultaneously with the end of the surgery. The duration of surgery and anestheisa, LMA removal time, eye-opening time, elapsed time to postoperative Aldrete recovery score being 9, and visual analog scales (VAS) values and total remifentanil consumption were recorded. In order to see the effects of anesthetic agents on endocrine responses, 10 minutes after induction, 15 minutes after incision and during the fifteenth minutes of recovery blood samples were obtained and sent to biochemistry laboratory to investigate serum ACTH and cortisol level measurements. We determined that hemodynamic controls in patients on both groups were good and there were no any hemodynamic response to surgical incisions, and awaking and recovery times were shorter in group D while ACTH and cortisol levels reduced despite of surgical stresses in both groups. We suggest that both desflurane and remifentanil combination could be used as an alternative to TIVA in ambulatory surgery.