İki kategorili maddelerde tek biçimli değişen madde fonksiyonu belirleme tekniklerinin karşılaştırılması: Bir simülasyon çalışması
Comparison of techniques in detecting uniform differential item functioning in dichotomous items: A simulation study
- Tez No: 311744
- Danışmanlar: PROF. DR. EZEL TAVŞANCIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişen madde fonksiyonu, I. Tip hata, istatistiksel güç, MantelHaenszel, Lojistik Regresyon, Madde Tepki Kuramı Olabilirlik Oranı, simülasyon, Differential item functioning, Type I. error, power, Mantel-Haenszel, Logistic Regression, Item Response Theory Likelihood Ratio, simulation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, iki kategorili verilerde değişen madde fonksiyonunu belirlemede kullanılan Mantel-Haenszel (MH), Lojistik Regresyon (LR) ve Madde Tepki Kuramı Olabilirlik Oranı (MTK-OO) tekniklerinin I. Tip hata oranları ve istatistiksel güç değerlerinin odak ve referans grubun yetenek dağılımı, örneklem büyüklüğü ve örneklem büyüklüğü oranlarının değiştiği çeşitli koşullar altında karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada, yetenek kestirimleri ve cevaplayıcı tepkileri WinGen3 simülasyon programı kullanılarak elde edilmiştir. DMF içeren ve DMF içermeyen madde parametreleri iki parametreli lojistik modele uygun olarak üretilmiştir. Referans ve odak grup için aynı madde parametreleri kullanılmıştır. Tek biçimli DMF, referans ve odak grupların b parametresi değiştirilerek sağlanmıştır. Bu çalışmada yetenek dağılımı, örneklem büyüklüğü ve örneklem büyüklüğü oranı manipüle edilen değişkenler olarak belirlenmiş; grup sayısı (referans ve odak grup), madde sayısı, DMF koşulu (tek biçimli) ve eşleştirme değişkeni bütün koşullar altında sabit tutulmuştur. Toplamda 18 simülasyon koşulu [3 (yetenek dağılımı) 6 (örneklem büyüklüğü kombinasyonu) ortaya çıkmıştır. Her bir koşula ilişkin 100 tekraryapılmıştır. Böylece 1800 adet 1?0 verisi oluşturulmuştur. MH, LR ve MTK-OO tekniklerinin I. Tip hata oranları, DMF içermeyen maddeler üzerinden ivdeğerlendirilirken, bu tekniklerin DMF saptamadaki gücü ise DMF içeren maddeler üzerinden değerlendirilmiştir.Bu araştırma sonucunda, referans ve odak grup yetenek dağılımları birim normal dağılım gösterdiğinde MH ve LR tekniklerinde benzer ve MTK-OO -DMF tekniğine kıyasla daha düşük I. Tip hata oranlarının ortaya çıktığı görülmüştür. Buna karşın, referans ve odak grup yetenek dağılımları farklılaştığında MTK-OO -DMF tekniğinin MH ve LR tekniklerine kıyasla daha iyi I. Tip hata kontrolü sağladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bu koşullar altında MH ve LR tekniklerinde şişirilmiş I. Tip hataların ortaya çıktığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare Type I error rates and power for Mantel-Haenszel (MH), logistic regression (LR) and item response theory likelihood ratio (IRT-LR) tests for reference and focal groups with varying ability distributions, sample size and sample size ratios.In this study WinGen3 was used to simulate ability estimates and to generate response data. The two-parameter logistic item response model was used to generate the item parameters for both non-DIF and DIF items. The same item parameters were used for both reference and focal groups. Uniform-DIF was created by altering b parameters between the reference and focal groups. Three variables were manipulated: ability distribution differences between groups, sample size and sample size ratio while four factors were fixed: number of groups (reference and focal), number of items, DIF-conditioning (uniform DIF), and matching variable. Taken together, 18 conditions were studied. A 3 (ability distribution) X 6 (sample sizecombinations) fully-crossed design was used. Each condition was replicated 100 times. Therefore, 1800 sets of 1-0 data were generated. Type I error rates of MH, LR and IRT-LR procedures were assessed on non-DIF items, and power of these procedures were assessed on DIF items.The results showed that with equal group distribution, MH and LR techniques had similar and better Type I error rate control than IRT-LR. On the other hand, with unequal group distribution, IRT-LR-DIF had better Type I error rate control than MH viand LR DIF procedures. Also, under the same conditions inflated Type I error rates were observed in MH and LR procedures.