Yetişkinlerin katıldıkları hizmet içi eğitimlerinde kullanılan yaratıcı drama yöntemi hakkındaki görüşleri
The opinions of adults about creative drama used as a method in their in-service training
  1. Tez No: 311745
  2. Yazar: F. NESRİN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, yetişkin eğitimi, hizmet içi eğitim, yöntem, görüşler, Creative drama, adult training, in-service training, method, opinions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada hizmet içi eğitimlerinde yöntem olarak yaratıcı drama kullanılan yetişkinlerin görüşlerinin alınması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Betimsel tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın çalışma grubunu hizmet içi eğitimlerinde en az on iki saat yaratıcı drama yöntemi kullanılmış olan 115 yetişkin oluşturmuştur. Çalışma grubuna yaratıcı drama hakkındaki görüşler anketi uygulanmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; tanıtıcı bilgi formu, ikinci ve üçüncü bölümde yaratıcı drama yönteminin eğitimin etkililiği üzerine çeşitli boyutlarına ilişkin maddelerden oluşan sorular yer almaktadır. Bu sorular beş başlığa ayrılmış ve araştırma bu beş başlık üzerinden gerçekleştirilmiştir. Anket SPSS for Windows 17.0 programında çözümlenmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak Non-Parametrik testlerden Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U testi ve korelasyon analizleri yapılmıştır.Bu araştırmada elde edilen bulgular, hizmet içi eğitimlerinde yaratıcı drama yöntemi kullanılan yetişkinlerin yaratıcı drama hakkındaki görüşlerinin olumlu yönde olduğunu göstermiştir. Ayrıca başlıklar arası yapılan korelasyon analizi sonuçları incelendiğinde, yaratıcı drama yöntemi kullanılan eğitimlerin kişisel gelişimi destekleyici ve demokratik olduğu, geleneksel ve diğer eğitim yöntemlerinden de daha etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir.Bu sonuçlar gözönüne alınarak hem eğitim içeriğinin aktarımı, hem de diğer kurumsal ihtiyaçların karşılanmasında (takım ruhu, motivasyon vb.) eğitimde yaratıcı drama yönteminin daha yaygın olarak kullanımı önerilir. Özellikle işi müşteri ilişkileri olan, iletişim becerilerinin önem taşıdığı cağrı merkezi ve benzeri işlerde çalışanlar için drama yönteminin kullanıldığı eğitimlerin daha etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate and evaluate the opinions of the adults having creative drama as a method during their in-service training. Using descriptive model, subjects were 115 adults selected from in-service trainings who had minimum twelve hours creative drama. Opinions about creative drama questionnaire was applied to the group. The questionnaire is composed of three parts. The first part consists an inquiry form and the second and third part consist items representing different dimensions on the influence of creative drama method on education. The items were classified into five heading and the study was employed on five heading.The questionnaire was analysed on the program called SPSS for Windows 17.0. The descripive statistics methods were used (Number, Percentage, Mean, Standart deviation) in evaluating the data. As hypothetical tests, nonparametric tests such as Kruskal Wallis H- Test, Mann Whitney U test were used and correlational analysis was employed.The results of the present study indicated that the adults having creative drama during in-service training had positive opinions about creative drama. Factor analysis results provide evidence that the trainings using creative drama as a method are supportive for personel development and democratic and more efficient than traditional and other training methods.Regarding these results, more frequent use of creative drama method on education is recommended in both transferring the content of training and meeting other corporate needs (such as team spirit, motivation, etc.). It is predicted that trainings using drama as a method would be more efficient especially in institutions using customer relations and communication skills such as call center.