İlköğretim birinci sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre Türkçe ders kitaplarının yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğu
Appropriateness of Turkish course books for constructivist approach according to the first grade primary teachers' views
  1. Tez No: 311794
  2. Yazar: MEHMET AŞIKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Ders Kitabı, Öğrenci Çalışma Kitabı, Öğretmen Kılavuz Kitabı, İlköğretim Birinci Sınıf, Nitel Araştırma, Constructivism, Course Book, Work Book, First Grade Primary Education, Qualitative Research
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Eğitim, bir toplumun geleceğini ve gelişimini etkileyen bir süreçtir. Ülkeler çağın şartlarına ve toplumun yapısına uygun olarak eğitim modelleri oluşturmaktadır. Ülkemizde de etkili bir eğitim modeli oluşturmak amacıyla 2005?2006 öğretim yılı itibariyle, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, problem çözme, bilgi teknolojilerini kullanma gibi becerilerini içeren yapılandırmacı yaklaşıma dayalı eğitim programına geçilmiştir. Bu bağlamda, öğretmen ve öğrencilerin rolleri değişmiş, derslerin içerikleri de yeniden hazırlanmıştır. Bu noktada, yeni hazırlanan Türkçe programında belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi ve öğrencilere istenilen becerilerin kazandırılması için eğitim ortamlarının ve bu ortamlarda kullanılacak araç gereçlerin yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Buradan hareketle, ders kitaplarının kullanımı esnasında sıkıntıların çıkabileceği göz önünde bulundurulduğunda, bu sıkıntıların giderilmesinde öğretmenlerin görüşlerine başvurulması gerektiği ortaya çıkmaktadır.Araştırmada; ilköğretim birinci sınıf Türkçe dersinde kullanılan ders kitaplarının yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğu, sınıf öğretmenlerinin gözüyle değerlendirilmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır.Öğretmenler, Türkçe 1 Okuma Yazma Öğreniyorum Ders Kitabı'nı okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları, sesleri öğrencilere kazandırma, metinlerin temaya uygunluğu, seslere ve metinlere yönelik etkinlikleri yeterli bulmamakta ve bunların geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunmaktadırlar. Ayrıca kitabı öğrencilerin yaratıcılığını ortaya çıkarma ve geliştirme, problem çözme becerilerini geliştirme, eleştirel düşünme, Türkçe öğrenme alanlarına ilişkin kazanımların gerçekleştirme açılarından kısmen yeterli bulmaktadırlar. Öğretmenler sadece, görselleri ve yazı puntosunu öğrenci düzeyinde bulmaktadırlar. Türkçe 1 Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı'nı metinlerin temaya uygunluğunu, dilbilgisi kuralları, görseller ve yazı puntosunu, öğretim ilkelerine uygunluğu, yaratıcılığı ortaya çıkarma ve geliştirme, problem çözme becerilerini kazandırma, eleştirel düşünme, Türkçe öğrenme alanlarına ilişkin kazanımların gerçekleştirilmesinde yeterli bulurken, etkinliklere yönelik önerilerde bulunmuşlardır. Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı'nı okuma-yazma çalışmalarında ve sesleri kazandırmada yetersiz, dinleme metinlerini, kitaptakilere ek etkinlikler ve ölçme-değerlendirmeye yönelik yönlendirmeleri açısından yeterli bulmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Education is process which affects future and development of a community. In Turkey, in order to develop an efficient training model based on constructivist approach a new model including such skills as critical and creative thinking, studying, problem solving and using information technologies was adopted in 2005?2006 academic year. In this sense teacher and student role have changed and content of the lessons has prepared again. Besides this, course books should be prepared in accordance with the constructivist approach. In this sense, considering the possible problems while using the course books it is important to ask for the teachers? ideas to dispel these problems.In this study, it is aimed to find out the appropriateness of the Turkish course books used in first grade primary education for the constructivist approach according to the teachers? viewsThe teachers have found the book insufficient in view of hearing, recognition, identification of the voices in themes and derivation of syllables from sounds, derivation of words from syllables and derivation of sentences from words.They have found the book insufficient in view of revealing and developing the creativity of the students and have stated that the books do not address to individual differences and, activities should be varied.They have stated that while the topics in themes are being dwelt upon the educators should stick to training policies (from near to far, from simple to complex, from easy to difficult, from concrete to abstract etc.) more.They have stated that although they found the activities in course books sufficient in revealing and developing the creativity of the students, there should be more visual activities and more activities should be included that develop the students? imagination and question asking skills.They have stated that the books are insufficient in view of the evaluation questions in the workbook evaluating the educational attainment.