Gryllotalpa gryllotalpa'dan entomopatojenik fungusların izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of entomopathogenic fungi from Gryllotalpa gryllotalpa
- Tez No: 312184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gryllotalpa gryllotalpa, mikrobiyal mücadele, entomopatojenik funguslar, Gryllotalpa gryllotalpa, microbial management, entomopathogenic fungi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada tarım alanlarında önemli ekonomik kayıplara neden olan zararlılara karşı etkili bir fungal etmen tespit etmek amacıyla Gryllotalpa gryllotalpa'dan 15 adet fungus izole edildi. Morfolojik (enfeksiyon şekli, koloni morfolojisi, spor şekli) ve moleküler (ITS1-5.8S ITS2 gen bölgesi, EF1-?, RPB1, RPB2a, RPB2b, Bloc ve B-Tubulin sekansları) karakterizasyonlar sonucunda izolatların Beauveria bassiana (ARSEF 11688), Clonostachys sp. (ARSEF 11689, ARSEF 11690, ARSEF 11691, ARSEF 11693, ARSEF 11695, ARSEF 11700, ARSEF 11701, ARSEF 11702), Metarhizium anisopliae (ARSEF 11694) ve Myriodontium keratinophilum (ARSEF 11697,ARSEF 11698) olduğu belirlendi. Bu izolatların tümü G. gryllotalpa'dan ilk kez izole edildi. Spor süspansiyonları 1x107 spor/ml yoğunluğundaki spor süspansiyonlarının model organizma Galleria mellonella üzerinde yapılan insektisidal aktivite testleri sonucunda 15 gün içinde en yüksek ölüm oranı %100 ölüm oranı ile B. bassiana (Gg-1), Clonostachys sp. (Gg-3), M. keratinophilum (Gg-11) ve M. anisopliae (Gg-12)'den sağlandı. G. grylotalpa üzerinde 20 günlük deney periyodunda en yüksek ölüm oranı da %86.7 olarak M. anisopliae Gg-12'den elde edildi. Bu sonuçlar, virulansı yüksek olan izolatların önemli tarım ve orman zararlılarına karşı mikrobiyal ve entegre mücadele uygulamalarında umut verici olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, to determine a effective fungal agent against agricultural pests that cause great economical damage to farming fields; were isolated 15 fungal strains from Gryllotalpa gryllotalpa. After morphologic (infection contour, colony morphology, spore contour) and molecular (ITS1-5.8S ITS2 gene area, EF1-?, Bloc, RPB1, RPB2a, RPB2b, B-Tubulin sequences) characterizations studies, those strains were identified as Beauveria bassiana (ARSEF 11688), Clonostachys sp. (ARSEF 11689, ARSEF 11690, ARSEF 11691, ARSEF 11693, ARSEF 11695, ARSEF 11700, ARSEF 11701, ARSEF 11702), Metarhizium anisopliae (ARSEF 11694) and Myriodontium keratinophilum (ARSEF 11697,ARSEF 11698). All isolates were isolated from G. gryllotalpa for the first time. Spore suspensions were prepared as 1 x 107 spore/ml density. Insecticidal activity experiments done on model organism Galleria mellonella resulted in a 15 days experiment period that, isolates B. bassiana (Gg-1), Clonostachys sp. (Gg-3), M. keratinophilum (Gg-11) and M. anisopliae (Gg-12) provide 100% death over Galleria mellonella. The highest death rate of 86,7%, obtained from M. anisopliae (Gg-12) on the 20-day experimental period against G. grylotalpa. These results are indeed promising, considering isolates with high virulence can be used for microbial and entegrated management over the agricultural and forest pests.