Sıralı akış çizelgeleme problemlerinin arı algoritmasıyla çözümü
Ordered flowshop schedule problems solving by bee algorithm
  1. Tez No: 312236
  2. Yazar: MUHAMMED PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıralı Akış Tipi Çizelgeleme Problemleri, Arı Algoritması, Ordered Flow-Shop Problems, Bee Algorithm
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çizelgeleme araştırmacılar tarafından çokça incelenen konulardan biridir. Çünkü küreselleşen dünyada rekabet açısından çizelgeleme önemlidir. Tez kapsamında akış tipi çizelgeleme problemlerinin bir alt gelişimi olan sıralı akış tipi çizelgeleme problemleri ele alınmıştır. Bu problem tipini çözmek için arı algoritması geliştirilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın ilk bölümlerinde, çizelgeleme problemleri, akış tipi çizelgeleme problemlerinin yapısından ve arı algoritmasından bahsedilmiştir. Arı algoritmasının sıralı performansını değerlendirmek için yapılan uygulama iki kısım olarak ele alınmıştır.İlk kısımda, genel durum olarak adlandırılan, işlem zamanları matrisinde en büyük işlem zamanlarının ara makinelerden birinde oluşması durum ele alınmıştır. İkinci kısım problemler ise en büyük işlem zamanlarının ilk ya da son makinede oluşması durumu olan özel durum problemleridir. Yapılan uygulamalarda arı algoritması, Smith Panwalkar Dudek algoritmasından daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Scheduling is one of the research topics that scholars have studied widely. Because in the global world, scheduling is very important. In this thesis, the problem of scheduling jobs in a flow-shop environment is considered. Bee algorithm is applied in order to find a new approach to the problem.In the first parts of the study, the structure of flow-shop problems, ordered flowshop problems and bee algorithm. The application, which is made to determine the performance of bee algorithm, on ordered flow-shop problems are considered as two different parts as the nature of the ordered type of flow-shop problems.In the first part, the general case, which is the maximum processing time for every job occurred in intermediate machines, are considered. In the second kind of problem, the maximum processing time for every job occurred on the first or last machine, which was the special case, are considered. At the applications, the bees algorithm gave better results than Smith, Panwalker, Dudek algorithm.