Bölgesel kamusal mallar ve bölgesel kalkınma bankaları: Asya Kalkınma Bankası örneği
Regional public goods and regional development banks: Example of Asian Development Bank
  1. Tez No: 312283
  2. Yazar: MEHMET FATİH ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mallar, Bölge, Bölgeselcilik, Bölgesel Kalkınma Bankaları, Public Goods, Region, Regionalism, Regional Development Banks
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bölgeler; ulus devlet kurgusunun savaş sonrası bunalıma girmesinden sonra,dünyada etkinliğini artırmıştır.Kamusal mallar tanımı 20.yüzyılın ortalarından itibaren ivme kazanan bir kavramdır. Devletlerin, vatandaşların ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla sunması eski bir kavram olmasına rağmen; bu mal ve hizmetlerin kategorize edilmesi finansmanı, paylaşımı maliye literatüründe kendisine yeni yer edinmiştir. Kamusal mallar içerisinde, ulusal metotlar bir çok yönden irdelenmiş, farklı metotlarla çeşitli ayrıştırmalara gidilmiştir; fakat küresel ve bölgesel düzeyde kamusal mallar kavramı için aynı yorumun yapılabilmesi mümkün gözükmemektedir.Dünyanın bütünü düşünülerek hazırlanan metodolojik analizler, kavramın açıklanmasına kimi zaman yetmemektedir. İki kamusal mal ayrımının ortasında bulunan bölgesel kamusal malları ise tanım gereği birçok muğlaklık içermektedir. Bölgenin tarifinin mikro ve makro düzeylerde tam yapılamamasına rağmen yapılan çalışmada bölgesel kamusal malların sınıflandırılmasından finansmanına kadar birçok konu irdelenmeye çalışılmıştır.Tezin üzerinde durduğu başka bir konuda bölgesel kalkınma bankalarıdır. Bölgesel kalkınma bankaları hem kamusal mal üretir hem de kendisi kamusal mal özelliği taşır. Bölgesel entegrasyonun sağlanmasında bölgesel kalkınma bankalarının etkisi çok büyüktür.
Özet (Çeviri)
Regions, nation-states after the entry into crisis after the war fiction, world events have increased.Since the mid-20th century definition of public goods is a concept gaining momentum. States, the needs of the citizens to submit their own resources, although an old concept, to categorize those goods and services financing, sharing in the finance literature has adopted its new location. In public goods, national methods have been examined in many ways, a variety of different methods to comprehensive discussions have been separated, but the concept of global and regional levels for public goods can be made the same comment does not seem possible.Methodological analysis of the whole world is prepared by considering the concept of disclosure is not enough sometimes. Separation of the two public goods in the middle of the regional public goods include the definition of many ambiguous. Micro and macro levels of description of the area to complete the study Although the class of regional public goods to finance many issue sare discussed.Thesis on a subject standing on the regional development banks.Regional development banks and produce public goods and public goods has the function itself. Regional integration, regional development banks in providing a very large effect.