Türkiye'de dinlerarası diyalog tartışmaları
Discussions on interreligious dialogue in Turkey
- Tez No: 312308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT SALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Dinlerarası Diyalog, Diyanet İşleri Başkanlığı, II. Vatikan Konsili, Katolik Kilisesi, Vatikan, Misyon, Interreligious Dialogue, The Presidency of Religious Affairs, II. Vatican Council, Catholich Church, Vatican, Mission
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, dinlerarası diyalog üzerine Türkiye'de cereyan eden tartışmalarda diyaloğu eleştirenlerin öne sürdüğü argümanları incelemektedir. II. Vatikan Konsili sonrasında hızlanan diyalog çalışmaları Türkiye'de farklı tepkilerle karşılanmıştır. Dinlerarası diyaloğu soğuk savaş sonrası dönemde yaygınlık kazanan negatif İslam imajını düzeltmek için bir araç olarak değerlendirenlerin yanı sıra İslama yönelik birtehdit olarak algılayanlar da mevcuttur. Bu çalışma ağırlıklı olarak dinlerarası diyaloğa yöneltilen eleştirileri ele almaktadır. Çalışma üç ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, dinlerarası diyaloğun geçmişi incelenmektedir. İkinci bölümde, dinlerarası diyalog konusunda ileri sürülen teorik problemler üzerinde durulmuştur. Dinlerarası diyaloğla ilgili kavramlar üzerinde cereyan eden tartışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise dinlerarası diyaloğa karşı olanların tezleri ele alınmıştır. Çalışma, dinlerarası diyalog konusunun ciddi sorunları bünyesinde barındırdığını ve bu sorunları çözmek için diyaloğa taraf olanların daha çok emek harcaması gerektiğini ortaya koymaktadır. Türkiye'de dinlerarası diyaloğa karşı olanların homojen bir topluluk oluşturmadığı ve yürütülmekte olan diyalog çalışmalarına çeşitli nedenlerle eleştirel yaklaştıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine arguments of those who criticize the activities of interreligious dialogue in Turkey. Dialogue activities, which have gained momentum since II. Vatican Council, have been responded variously in Turkey. As well as those who believe that interreligious dialogue is a threat, there are some others who believe that it is an instrument for fixing the image of Islam in post ? cold war western world. This study, predominantly, focuses on critiques of interreligious dialogue. The study consists of three chapters: In the first chapter, history of interreligious dialogue is analyzed. In the second chapter, theoretical problems are discussed. The debates on the concepts of the dialogue are displayed. In the third chapter, opponents? arguments against dialogue are discussed. The study demonstrates that the subject of interreligious dialogue in the context of Turkey has serious problems and the supporters of the dialogue have to strive more. It is observed that the opponents of the dialogue do not constitute a homogenous community and they criticize the dialogue activities for various reasons.