Maskelerin farklı materyallerle seramik sanatına uygulanması
The masks application different materials ceramic art
  1. Tez No: 312415
  2. Yazar: SEVGİ KİLİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Maske, Seramik, Ahşap, Cam, Metal, Mask, Ceramic, Wood, Glass, Metal
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın temelini, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar kullanılan muhtemelen ileride de kullanılacak olan maskeler oluşturmaktadır. Kullanıldığı toplumlarda büyük bir kutsallığa sahip olan bu nesne, tanrı ile insanlar arasında bir çeşit köprü vazifesi görmüştür. İnsanlar tanrılarına dileklerini, şikayetlerini maskeler ve danslar yardımıyla sunmaya çalışmışlardır. Maskeler her toplumda din, büyü, savaş, bereket, hastalık, şifa vb. gibi farklı amaçlara hizmet etmek için kullanılmışlardır. Bununla birlikte kullanılan bölgelere göre, maskenin yüklendiği görev ve yapımında kullanılan malzemeler de değişiklik göstermektedir. Birçok kültürde kullanılan maskelerin en çok kullanıldığı ve kutsandığı bölge Afrika olmuştur. Afrika coğrafyasında farklı amaçlar için kullanılan maskelerin özellikleri, kullanılan malzemeler ve biçimleri genellikle birbirlerinden farklılıklar gösterirler.Günümüzde de maskelerin farklı alanlarda ve farklı amaçlara hizmet etmek için kullanıldığı görülmektedir. Tiyatroda farklı bir kişiliğe bürünmek, sanayide ve sporda yüzü tehlikelere karşı korumak, sağlık sektöründe oksijen ve anestezi gibi gazların vücuda verilmesini sağlamak vb. gibi amaçlarla kullanılmaktadır. İlkel toplumlardan bize gelen örneklerin ise, günümüzde daha çok aksesuar amaçlı olarak kullanıldığı görülmektedir. Maske gizemli yapısı nedeniyle bugün birçok sanatçının çalışmalarına esin kaynağı olmayı sürdürmektedir.Seramik ağırlığı nedeniyle maske yapımında genellikle pek kullanılmayan bir malzemedir. Şekillendirilmesi kolay, fakat taşıması zor olduğundan pek tercih edilmediği bilinmektedir. Fakat günümüz seramik sanatçılarının maske objesi ve seramiği birleştiren birçok çalışma yaptığı görülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda üretilmesi zevkli olan maske ile şekillendirilmesi kolay kilin birleştiği çok başarılı çalışmalar ortaya çıkmaktadır. Kilin kolay işlenebilir dokusu nedeniyle ahşap, cam ve metal gibi farklı materyallerle kullanıldığında başarılı sonuçlar ortaya çıktığı bilinmektedir. Buna bir de maskenin gizemli havası eklenince, ortaya çıkan ürünler seramik maskeleri bambaşka bir boyuta taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The masks which is used from prehistoric to these days and probably will be used in the future constitve substructure of this work. This object which was used in the societies has a big holy has a duty like a bridge between people and god. People try to present their whishes, complaints to their god with masks and their dances. Masks are used to serve for a goal in every soceity. Together with the duty according to regions, which the mask carries and the ingredients being used for the mask differs. The district where the masks are much used anda re deified in many cultures is Africa. Here, the features of the mask which is used for he different goals, the igredients which are used and the shapes of igredients are different from each other.In our daytime, it is seen that the masksa re used in different areas and to serve for different goals. In these areas, it is mostly used from the masks feature of safety. It is seen that the examples which comes from primitive societies to our daytime are used as only an accessory many artists inspire from the mask because of its secrect form and they will go on inspiring.The ceramics which is not much used because of its heaviness is an igredient. It is known that it is not choser because it is difficult to carry despite of being easy to be shaped. But it is seen that new ceramic artist make many works which make the mask and the ceramic become together. Many successful works which are came together the mask that it is enjoyable to be worked and clay that it is easy to be shaped come out. It is known that the successful results come out. When the clay because of its form results is used with different materials like wooden, glass and ceramic mask to a so different aspects when it is added the mystical atmosphere of the mask.