Geri Dön

Nichiren Budizmi

Nichiren Buddhism

  1. Tez No: 312575
  2. Yazar: HÜSAMETTİN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nichiren, Nichiren Budizmi, Japon Budizmi, Hokekyo, Daimoku, Honzon, Kaidan, Bosatsu, Mandara, Nichiren, Nichiren Buddhism, Japan Buddhism, Hokekyo, Daimoku, Honzon, Kaidan, Bosatsu, Mandara
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278

Özet

Japon Budist ekollerinden biri olan Nichiren Budizmi'nin kurucusu, 1222-1282 yılları arasında Japonya'da yaşamış olan Japon asıllı rahip Nichiren'dir. Nichiren, rahiplik eğitimini tamamladıktan sonra 1253 yılında öğretisini ilan etmiştir. Japon halk inanışları ile Budist öğretileri bir potada eritmeye çalışan Nichiren, gelenekçi, muhafazakâr ve milliyetçi eğilimleri olan bir dini önderdir. O, yaşadığı Kamakura döneminde, Japon ulusunun doğasına uymayan dini öğretilerin yayıldığını veya yayılmasına zemin hazırlandığını ileri sürmüştür. Nichiren'e göre bu durum, Japonya'yı ve Japon halkını koruyan yüce varlıkları rahatsız etmiştir. O, bu bağlamda dinî ve siyasi erkleri uyarmış, özellikle Bakufu hükümetlerine ve etkin dinî gruplara yönelik sert eleştirilerin yanı sıra öneriler de içeren yazılar kaleme almış, bu yüzden çeşitli cezalara çarptırılmıştır. Bu tepkilere rağmen, bazı öngörülerinde haklı çıkınca, Nichiren'in fikirleri Japon halkı arasında taraftar bulmuştur.Nichiren'in öğretileri, ölümünden sonra öğrencileri tarafından sürdürülmüştür. Nichiren'in fikirleriyle şekillenen Nichiren ekolü tarihsel süreç içerisinde çeşitli adlar altında varlığını devam ettirmiştir. Günümüzde kendisini bu ekolün devamı veya (asıl) temsilcisi olarak gören çeşitli hareketler bulunmaktadır. Bu hareketler sayesinde Nichiren'in fikirleri, Japonya başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde bilinmektedir. Nichiren'in fikirlerinin temel dayanağı Hokekyo (Saddharmapundarika Sutra/Lotus Sutra) adlı Budist kutsal kitabıdır. Ona göre Hokekyo, Sakyamuni Buda'nın vaaz ettiği kutsal ?dharma? kanunlarının bütününü ve özünü oluşturur. Hokekyo esas olmak kaydıyla Nichiren Budizmi, daimoku-shu (namu myoho renge kyo), honzon-shu, kaidan-shu, kaitai-shu, hokke-shu ve senji-shu gibi temel öğretilerin; bosatsu (bodhisatva) ve mandara (mandala) gibi anlayış ve uygulamaların etrafında şekillenmiştir. Bunun yanı sıra Nichiren ekolü; toplumsal kurtuluşu, anlık aydınlanmayı, ahlaki erdemleri ve gelenekçi anlayışları da savunmaktadır.

Özet (Çeviri)

Founder of Nichiren Buddhism which is one of the Japanese Buddhism school, was Japanese-originated priest Nichiren who lived in Japan between 1222-1282. After he finished his priesthood education in 1253, he declared his doctrine. Nichiren who had tried to melt Japanese folk belief and Buddhism in the same pot is a religional leader having a conservative, traditional and nationalist tendencies. He put forward an idea in Kamakura era that some religional doctrines which against to Japanese nature had been prevailed or appropriate background had been prepared for that. According to Nichiren this issue had disturbed the Japan and holy things protecting Japanese. In this regard he had warned religional and political authorities, he had written some critical reviews and also proposals to the Bakufu goverments and religionally active groups, because of these activities he had been punished in many way. In spite of so many reactions, when his rightfulness had been proved in his some predictions, his ideas had mustered up supporters among Japanese.After Nichiren dead, his doctrine had been continued by his students. Nichiren school which had been formed by Nichiren ideas, had carried on under several names. In present time, there are some movements describing themselves as follow-up of his school or real representer of the Nichiren school. Due to these movements Nichiren?s ideas, at the outset in Japan, and all around world had become known. Nichiren?s ideas are based on holy Budhist book Hokeyko (Saddharmapundarika Sutra/Lotus Sutra), pursuant to him Hokeyko book is the basis of sacred ?dharma? rules which Sakyamuni Buddha had preached. On condition that Hokeyko as a basic, Nichiren Buddhism is formed by the cornerstone doctrines like daimoku-shu (namu myoho renge kyo), honzon-shu, kaidan-shu, kaitai-shu, hokke-shu, senji-shu and concepts like bosatsu (bodhisatva) ve mandara (mandala). In addition to that Nichiren school advocates social salvation, momentary enlightmen, moral virtues and traditionalism.

Benzer Tezler