Türkiye şeker sanayisinin özelleştirilmesi çerçevesinde Türkiye şeker fabrikaları anonim şirketinin etkinlik analizi
The efficiency analysis of the company of Turkish sugar factories within the framework of the privatization of Turkish sugar industry
  1. Tez No: 312576
  2. Yazar: BİLGEN TAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAL BAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Malmquist Toplam Faktör Verimliliği, BCC, CRR, Türkiye Şeker Piyasası, Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi, Özelleştirme, Data Envelopment Analysis, Malmquist Total Factor Productivity, BCC, CCR, Turkish Sugar Market, The Company of Turkish Sugar Factories, Privatization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışma özelleştirme programlarının uygulanması amacıyla çıkarılan yasaların gerekçelerinden biri olan kamu mülkiyetindeki işletmelerin etkinsizliği tartışmasını incelemiştir. Bu bağlamda çalışma hazırlanırken mülkiyeti kamuya ait olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TŞFAŞ)'nin özelleştirme ihalesinin son aşamalara gelmiş olması ampirik kısımda elde edilen sonuçların önemini artırmıştır.Çalışmada, etkinsiz olduğu gerekçesiyle özelleştirme süreci devam eden TŞFAŞ'ne ait 25 fabrikanın etkinlik derecesinin ölçümü Veri Zarflama Analizi (VZA) çerçevesinde incelenmiştir. Ampirik sonuçların elde edilmesinde VZA modellerinden Malmquist Toplam Faktör Verimliliği Endeksi, BCC ve CRR modelleri TŞFAŞ'nin veri setine uygulanmıştır. Söz konusu modeller çerçevesinde elde edilen bulgulara göre etkin olmadığı gerekçesiyle TŞFAŞ'nin özelleştirilmesi iddiasının tutarlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the discussion on the inefficiency of public ownership enterprises, which is one of the reasons of enacting law for realizing privatization programme. In this context, during the preparation of this study a public owned company, Turkish Sugar Factories, is at the final stage of the privatization process. Thus, this has increased the importance of the results obtained by the empirical section.In the study, the efficiency level of 25 public owned sugar factories which are in the privatization process, analysed within the framework of DEA. To obtain the empirical results, the DEA models of Malmquist Index of Total Factor Productivity, CCR and BCC are applied to the data set of the Turkish Sugar Company. According to the results of these models, it is confirmed that inconsistent of the privatization claim of the Turkish Sugar Company at which inefficiency is basic reason.