Türkiye ve AB ülkelerindeki enerji piyasalarının etkinlik analizi
Efficiency analysis for energy markets in Turkey and EU countries
- Tez No: 312574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji Piyasası, Türkiye Enerji Piyasası, AB Enerji Piyasası Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, CCR, BCC, Energy Market, Turkey?s Energy Market, EU Energy Market, Data Envelopment Analysis, Efficiency, CCR, BCC
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve AB ülkelerin enerji ve elektrik sektörleri incelenerek, Türkiye ve AB ülkelerinin enerji istastistikleri verilmiş ve enerji için hedefledikleri politikalar incelenmiştir. Bu bağlamda Türkiye ve AB ülkelerinin enerji ve elektrik sektörlerinin analizi yapılmış, parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarflama Analizi kullanılarak, Türkiye ve AB ülkeleri açısından etkinlik analizi yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında oluşturalan modeller çerveçevesinde, 2010 yılı için enerji ve elektrik sektörünün, VZA ile CCR ve BCC ile İstenmeyen Çıktı modeli kullanılarak etkinlik analizi yapılmış ve etkinlik skorları vasıtasıyla karşılaştırılması yapılmıştır.Sonuç olarak Veri Zarflama Yöntemi ile, Türkiye ve AB ülkelerinin enerji ve elektrik sektörlerinin 2010 yılı etkinliklerinin belirlenmesinde anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, energy and electricity sectors of Turkey and EU countries have been examined, energy statistics of Turkey and EU countries have shown and the targeted policies for the energy sector have explained. In this regard, energy and electricity sectors of Turkey and EU countries have analyzed; efficiency analysis have made for both parties by using a non-parametric method Data Envelopment Analysis? (DEA) CCR, BBC and SE scores. As a part of the study, efficiency models have constructed to test the efficiency of energy and electricity sectors for year 2010. The energy and electricity performances of Turkey and EU countries has been analyzed by CCR-BCC models and undesirable output model of DEA technique and compared with respect to the efficiency scores.As a consequence, by using Data Envelopment Analysis, meaningful results have been obtained in determinig Turkey and EU countries? energy and electricity industries? efficiency levels for year 2010.