Ulusal basında özürlülük imajının sosyal model açısından değerlendirilmesi
An assessment of the image of disability on the national press in terms of social model
- Tez No: 312605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN VURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Gazetecilik, Education and Training, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Özürlülük (Yetersizlik), Sosyal Model, Ulusal Basın, İçerik Analizi, Disability, Social Model, National Press, Content Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, ulusal basında özürlülük imajının sosyal model açısından değerlendirilmesidir. Ulusal basında özürlülük imajının sosyal model açısından değerlendirilmesini hedefleyen bu araştırma nitel çalışma olarak yürütülmüştür. Çalışmada ülkemizde ulusal ölçekte yayın yapan gazetelerden amaçsal örnekleme yoluyla dördü seçilerek, 2005-2010 yılları aralığında özürlülükle ilgili haberler taranmıştır. Doküman incelemesi kapsamında toplanan araştırma verileri içerik analizi ile çözümlenmiştir.İçeriğin analiz edilmesiyle, 11 ana tema ve 42 alt tema ortaya konulmuştur. Her bir temaya dağılan haberlerin frekans ve yüzde hesaplamalarına da yer verilmiştir. Özürlülükle ilgili yayınlanan toplam 1420 haberin gazetelere ve yıllara göre dağılımı incelendiğinde, en yoğun haber akışının Sabah gazetesinde, en düşük ise Cumhuriyet gazetesinde olduğu belirlenmiştir.İlgili temalara haberlerin dağılımı ve yoğunluğu incelendiğinde ulusal basında özürlülük olgusuna yönelik sosyal model anlayışından uzak bir bakış açısısının varlığından sözedilebilir. Basın ve toplum arasındaki karşılıklı etkileşim ve basının toplumun aynası olduğu düşünüldüğünde, sosyal model açısından özürlülüğün ulusal basında ele alınışının toplumdaki özürlülük imajı hakkında ipuçları barındırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is assessing the image of disability in national press in terms of social model. This study has been implemented in a quantitative method. In the study, four of the newspapers in our country have been selected with exemplification method and scanned for the news about the disabled between the years 2005-2010. The data which were collected in the scope of document examination were resolved with content analysis.By analyzing the content, 11 main themes and 42 sub-themes were put forward. Accounts of percentage and frequency of the news that were distributed to the themes were studied as well.When the distribution of the 1420 pieces of news about the disabled to the years is considered, the news flow is the most in Sabah Newspaper, and the least in Cumhuriyet newspaper.When the distribution and the density of the news to the themes are considered, we can talk about a viewpoint that is far from a model concept to disability. When the interactivity between the society and the press is considered, and the notion that the press is the mirror to the society is considered, we can say that the way the press handles the disability issues bear in itself the clues of the image of this subject within the society.