Erzurum ili tenthredınıdae (Symphyta: Hymenoptera)türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
Faunistic and systematic studies on the species of tenthredinidae (Symphyta: Hymenoptera) in Erzurum
- Tez No: 312948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÇALMAŞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Tenthredinidae, Fauna, Erzurum, Hymenoptera, Tenthredinidae, Fauna, Erzurum
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Erzurum ili Tenthredinidae faunasını saptamaya yönelik olarak yapılan bu çalışma, 2011 yılında sürdürülmüştür. Ayrıca, daha önceki yıllarda Erzurum'dan toplanmış ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'ndeki Entomoloji Müzesi (EMET)'nde muhafaza edilen materyal de değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda Tenthredinidae familyasının Blennocampinae altfamilyasından 2 cins bağlı 8 tür (Allantus balteatus (Klug 1818), Allantus didymus (Klug 1818), Athalia circularis (Klug 1815), Athalia cordata (Serville 1823), Athalia liberta (Klug 1815), Athalia maculata (Moscary 1879), Athalia rosae (Linne 1758), Athalia rufoscutellata (Moscary 1879)); Selandrinae altfamilyasından 2 cins bağlı 2 tür (Dolerus haematatus (Schrank 1781), Selandria serva (Fabricus 1793)) ve Tenthredininae altfamilyasından 2 cins bağlı 11 tür (Macrophya blanda (Fabricus 1775), Macrophya cyrus (Benson 1954), Macrophya duodecimpunctata (Linne 1758), Macrophya diversipes (Schrank 1782), Macrophya montana (Scopoli 1763), Macrophya postica (Brulle 1832), Macrophya superba (Tischbein 1852), Tenthredo arcuata (Forster 1771), Tenthredo costada (Klug 1817), Tenthredo livida (Linne 1758), Tenthredo zonula (Klug 1817)), olmak üzere toplam 3 altfamilyaya bağlı, 6 cinse ait 21 tür tespit edilmiştir. İncelenen türlerin tanımları yapılarak Türkiye ve dünyadaki yayılışları, örnek sayıları ve toplandığı yerler ile ilgili etiket bilgileri verilmiştir.2012, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
This research that to determine of Tenthredinidae fauna of the province Erzurum was carried out in 2011. Also, the meterial that preserved in the Museum of the Entomology in Ataturk University Faculty of Agriculture department of Plant Protection and collected from Erzurum in previous years was also evaluated. In result of this study was determinated totally, 21 species belonging to 6 genera depending on 3 subfamillies from Tenthredinidae. Among them, 8 species belonging to 2 genera from Blennocampinae subfamily (Allantus balteatus (Klug 1818), Allantus didymus (Klug 1818), Athalia circularis (Klug 1815), Athalia cordata (Serville 1823), Athalia liberta (Klug 1815), Athalia maculata (Moscary 1879), Athalia rosae (Linne 1758), Athalia rufoscutellata (Moscary 1879)); 2 species belonging to genera from Selandrinae subfamily (Dolerus haematatus (Schrank 1781), Selandria serva (Fabricus 1793)) and 11 species belonging to 2 genera from Tenthredininae subfamily (Macrophya blanda (Fabricus 1775), Macrophya cyrus (Benson 1954), Macrophya duodecimpunctata (Linne 1758), Macrophya diversipes (Schrank 1782), Macrophya montana (Scopoli 1763), Macrophya postica (Brulle 1832), Macrophya superba (Tischbein 1852), Tenthredo arcuata (Forster 1771), Tenthredo costada (Klug 1817), Tenthredo livida (Linne 1758), Tenthredo zonula (Klug 1817)). Defining of species examined and the locality information related to their distribution in World and Turkey, the sample numbers and collection locations were given.2012, 69 pages