Gelibolu Yarımadası'nda iki prehistorik höyüğün yontmataş teknolojisi ve tipolojisi: Hacı Hüseyin ve Kaynarca
Technologies and typologies of chipped stone of two prehistoric setlement in the Gallipoli Peninsula: Hacı Hüseyin and Kaynarca
- Tez No: 313194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Neolitik Türkiye Trakyası, prehistorik yontma taş aletler, Neolitik taş alet endüstrisi, tekno-tipolojik çalışma, Neolithic Turkish Thrace, prehistoric flaked stone tools, Neolithic stone tool industry, techno-typological study
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Trakya Bölgesi, Avrupa ve Asya arasında bir geçit yeri konumundaki önemli bir bölgedir. Trakya'nın Bulgaristan ve Yunanistan tarafındaki kesimlerinde çok sayıda arkeolojik kazı ve araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırmalarda ortaya çıkartılan tüm Neolitik kültürler, gelişmiş bir aşamadadır. Bu sonuç ile bu Neolitik kültürlerin nereden ve nasıl geldikleri ya da etkileştikleri ve hangi kültür öğelerini kendi dinamikleri ile geliştirdikleri gibi çok önemli sorular ortaya çıkmıştır.Bugüne kadar Trakya'nın Türkiye kesiminde prehistorya ile ilgili yalnızca birkaç geniş kapsamlı kazı, birkaç kurtarma kazısı ve birkaç yüzey araştırması yapılmıştır. Ancak bu çok az sayıdaki araştırma bile yukarıda bahsedilen önemli soruların cevaplarının Trakya'nın Türkiye kesiminde yapılacak araştırmalar ile bulunabileceğini göstermiştir.Bu tez çalışması ile Türkiye Trakyası'nın batı kesimini oluşturan Gelibolu yarımadasının güney kesiminde yer alan Hacı Hüseyin ve Kaynarca Prehistorik Dönem yerleşimlerinden yüzey araştırmaları ile elde edilen yontmataş buluntuların teknolojik ve tipolojik analizlerinin yapılarak, bölgede yapılabilecek geniş kapsamlı araştırmalar için bir veri kaynağı oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Thrace is an important region between Europe and Asia in a crossroad position.There are a lot of archeological excavations and surveys which have been carried out in Bulgaria and Greece. All the Neolithic cultures discovered by these excavations are in an advanced stage. However, there is still a lot of questions to be answered about where and how the neolithic populations moved or immigrated. Also we have few information about the details of these Neolithic cultures.Until now, only some very limited number of excavations or surface surveys and salvation excavations relevant to this period have been carried out in Turkish Thrace. Although there are very few surveys even these were are enough to show that some of the important questions could be answered.This thesis adds important information on Neolithic cultures, their tool technology and typology. The basis of this thesis is on the results of field surveys done at the last five years in Southern Turkish Thrace. The database of this lithic techno-typological study is obtained from the surface collections of two Neolithic mounds: Hüsrev and Kaynarca situated in the Gallipoli Peninsula. This study aims at providing a database for the future studies in this field of work.