Kütahya manileri üzerine bir inceleme
A review on Kütahya manis (poem)
  1. Tez No: 313195
  2. Yazar: MEHTAP KINALIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kütahya, Mani, Tasnif, Unsur, Classification, Culture, Factor, Kütahya, Mani
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Maniler anonim halk şiirinin en yaygın türüdür. Dolayısıyla sözlü kültürün en önemli taşıyıcılarından biridir. Kütahya Manileri Üzerine Bir İnceleme İsimli bu çalışma, Kütahya manileriyle sınırlı olup, bu maniler üzerine yaptığımız incelemeleri konu almaktadırÇalışmanın ilk bölümünde, konuyla ilgisi bakımından Türk Halk Edebiyatında mani kavramı ve maninin tarihi gelişimi incelenmiş, mani türü ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Maninin başlıca temalarına değinilmiş, araştırmacıların mani tasniflerine yer verilmiştir. Maninin diğer anonim halk edebiyatı ürünlerinden türkü, ağıt, ninni, halk hikâyesi, destan, fıkra, masal, bilmece, tekerleme, dua, beddua, deyim ve atasözleriyle ilişkisi incelenmiş benzer ve farklı yönleri tespit edilmiştir.İkinci bölümde Kütahya'da mani söyleme geleneği ele alınmış derlenen Kütahya manileri şekil, konu, hazırlanış ve uygulanışlarına göre tasnif edilmiş, bu tasnif derlenen manilerden örneklerle zenginleştirilmiştir.Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise dini ve kültürel unsurların Kütahya manilerine yansımaları incelenmiş, yapılan tespitler mani metinleriyle örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Manis are the most common form of anonymous folk poetry. Therefore, they have been one of the most important carriers of oral culture. This study titled A Review on Kutahya Manis is solely limited with Kutahya manis and about reviews made on these manis.In the first part of the study, the concept of mani in Turkish Folk Literature and the historical development of mani are reviewed and general information on the form of mani is provided. Major themes of manis are referred and classifications of manis by reviewers are included. Relation of mani with other anonymous folk literature works such as ballads, threnodies, lullabies, folk stories, epics, jokes, tales, riddles, tongue twisters, prayers, curses, idioms and proverbs is analyzed and their similar and different aspects are determined.In the second part, the tradition of telling manis in Kutahya is addressed, compiled Kutahya manis are classified according to their forms, subjects, preparations and applications and enriched with examples of such classified manis.In the third part of our study, reflections of religious and cultural factors on Kutahya manis are analyzed and the determinations made are exemplified by mani texts.