Türkiye ve Avrupa Birliği savunma sanayi gelişimi çerçevesinde Türkiye'nin seçilmiş bazı Avrupa Birliği ülkeleri ile arasındaki savunma harcamaları-ekonomik büyüme ilişkisine ampirik yaklaşım
An ampiric approach to the defence expenditures-economic growth relationship between selected European Union countries and Turkey under the development of Turkey and European Union's defence industry
- Tez No: 313193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma, Savunma Sanayi, Güvenlik ve Savunma Politikaları, Savunma Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Defence, Defence Industry, Security and Defence Policy, Defence Expenditures, Economic Growth
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Ekonomi literatüründe, savunma hizmeti için yapılan harcamaların ekonomik büyümeyle ilişkisi, üzerinde uzlaşı sağlanamayan konulardan biridir. Bu ilişkinin çok önemli ve kuvvetli olduğu kabul edilmekle birlikte, etkileri konusunda fikir birliğine varılamamıştır. Bu bağlamda, AB'ne katılım sürecinde olan ve savunma sanayisini geliştirmeye çalışan Türkiye'nin, savunma harcamalarının ekonomik büyüme ile ilişkisinin olup olmadığı, varsa ne yönde olacağı tespit edebilmek amacıyla, bu çalışma hazırlanmıştır.Çalışmada öncelikle kavramsal olarak; savunma, savunma harcamaları ve savunma sanayi tanımlanmaktadır. İkinci bölümde, savunma sanayinin ekonomik etkileri, AB ile Türkiye'nin Savunma Politikaları neticesi geliştirmeye çalıştığı savunma sanayileri ile günümüzde ulaşılan konum, ekonomik açıdan ve yapısal olarak incelenmektedir. Son bölümde, Türkiye ve AB'nin savunma harcamalarının boyutları küresel ölçekte değerlendirilmekte ve Türkiye'nin savunma harcama kaynaklarından bahsedilmektedir.Çalışmanın uygulama kısmında seçilmiş AB ülkeleri ile Türkiye'nin savunma harcamaları-ekonomik büyüme ilişkisi GSMH bağlamında 1996 - 2009 yılları arası savunma harcamaları kullanılarak panel veri tahmin yöntemi ile incelenmektedir. Panel veri modeli tahmin sonucunda savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the economics literature, the relation of the expenditures made for the defence service with the economic growth is the one of controversial subjects. While it is accepted that this relation is very important and intense, there is no consensus on the effects of it. In this context, this study has been prepared in order to determine Turkey?s, in the process of accession to European Union and trying to develop its defence industry, if there is a relationship between the economic growth and defence expenditure or not; if there is, in what direction it would be.Primarily, conceptually in this study; defence, defence expenditures, and defence industry are defined. In second chapter, the economic effects of the defence industry, the defence industries that they are trying to develop as a result of the European Union and Turkey?s policies and the location that had reached today, has been observed economically and structurally. In the last chapter, the defence expenditures of Turkey and the European Union has been evaluated on a global scale and the resources of Turkey?s defence expenditures were mentioned.In the application of the study, selected European Union Countries and Turkey?s relationship of defence expenditure and economic growth in the context of gross national product, by using the defence expenditures between 1996 - 2009, has been observed by the panel data estimation method. In the result of the panel data model estimation, there is a positive relationship between defence expenditures and economic growth has been found out.