Örgütlerde nepotizmin örgütsel adalet algısı ile ilişkisinin tespitine yönelik bir araştırma
A research on the relationship between nepotism in organizations and employee?s organizational justice perception
- Tez No: 313200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nepotizm, Örgütsel Adalet, Örgütsel Adalet Algısı, Nepotism, Organizational Justice, Perception of Organizational Justice
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kayırmacılık türlerinden biri olan ve bireylerin akrabalık ilişkisi içinde oldukları diğer kişileri kayırmasını ifade eden nepotizme örgütlerde sıkça rastlanmaktadır. Nepotizmin örgüt ve nepotizmden faydalanan bireyler için bazı olumlu etkileri olsa da, yine örgüt üzerinde ve örgütün nepotizmden faydalanmayan diğer bireyleri üzerinde olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Dolayısıyla oldukça yaygın olan nepotizmin örgüte olan faydalarını arttırıp, olası zararlarını kontrol edebilmek için nepotizmin yönetilmesine gereksinim duyulmaktadır. Nepotizmi yönetebilmek içinse, öncelikle bu olgunun iyi anlaşılması ve örgüt ve çalışanları üzerindeki etkilerinin tam olarak bilinmesi gerekmektedir. Bu bağlamda nepotizmin örgütte çalışanların örgütsel adalet algısı üzerinde önemli etkileri olduğu düşünülmektedir. Örgütsel adalet algısının ise çalışanların işle ilgili pek çok diğer tutum ve davranışını etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada örgütlerde nepotizm ile örgütsel adalet algısı arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır.Nepotizm kavramı ve örgüte olan etkileri üzerine yabancı literatürde çalışmalara rastlanmakla birlikte, yerli literatürde bu konudaki çalışmaların oldukça kısıtlı olduğu görülmektedir. Bununla birlikte örgüt üzerinde önemli etkileri olan bu kavram üzerine daha çok araştırma yapılmasına gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada nepotizmin örgütsel adalet algısına olan etkileri, İSO'nun hazırladığı ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması''na göre listeye giren bir tekstil işletmesinde anket tekniği kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarının literatüre katkı sağlaması umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nepotism which refers to the act of favoring one?s relatives when one has power or a high office, is a very common behavior in organizations. Although there are several benefits of nepotism for organizations and the individuals benefiting from these practices, there are also disadvantages for the same organizations and the other members of these organizations, who doesn?t benefit from nepotism but witness them. Therefore nepotism requires to be managed in order to maitain and increase its benefits and control the potential damage to the organizations. In order to manage nepotism, one needs to understand the concept and its effects on organizations and their members well. In this context, it is believed that nepotism has some significant effects on the perception of justice among organizational members. This study aims at identifying the relationship between nepotism and organizational justice perception in organizations.Although there are some studies in foreign literature regarding nepotism and its effects on organizations, the studies in local literature is very limited. However, considering its significant effects on organizations, there is a necessity for more studies in this subject. In this study, the effects of nepotism on perceptions of organizational justice is examined. The research was conducted by using questionnaire technique on a textile company which is in the list of top 500 Industrial Enterprises of Turkey prepared by ICI. It is hoped that this study will contribute to the local literature on nepotism.