Türkiye'de yerel yönetimler ve yerel demokrasi ilişkisi Eskişehir Büyükşehir örneği
Relationship between local governments and local democracy in Turkey: The case of Eskişehir Metropolitan
- Tez No: 313202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Demokrasi, Yerel Yönetimler, Yerel Siyaset, Yerel Demokrasi, Freedom, Democracy, Local Governments, Local Politics and Local Democracy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünyada yıllardır süregelmiş merkeziyetçi yönetim anlayışı artık özgürlük ve liberalleşme rüzgârlarıyla etkisini yitirmek üzeredir. Yerel yönetimler günümüzde ciddi bir değişim sürecine girmiştir. Demokratikleşme yolunda merkezi yönetimlerin vesayetçi gücü hafifletilmeye çalışılmaktadır. Bu gelişmeler ilgiyi, demokrasi ve yerel yönetim ilişkisi üzerine yoğunlaştırmaktadır. Yerel yönetimlerin doğası gereği demokratik olduğu, demokrasinin temeli, beşiği olduğu yaygın görüştür.Üç bölümden oluşan tezimizin birinci bölümünde demokrasi kavramı genel hatlarıyla incelenmiş, modern demokrasi kuramları tariflendirilmiştir. Demokrasi kavramı dün olduğu gibi bu günde tartışılmaya devam etmekte ve yeni çözüm arayışları aranmaya devam edilmektedir. İkinci bölüm yerel demokrasi için yerel yönetimlerin işlevleri, özerkliği anlatılmış dünyadaki örneklerine yer verilerek karşılaştırma imkânı sağlanmıştır. Yerel demokrasiyi geliştirme amacıyla uluslar arası düzeyde yapılan düzenlemeler incelenmiştir. Yerel demokrasi ve yerel siyaset kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Yerel demokrasinin var olabilmesi için gerekli asgari ilkelerden yola çıkarak üniter veya federal devlet yapısına sahip ülkelerin yerel yönetimleri de bu bölümde incelenmektedir. Tezimizin üçüncü bölümü Eskişehir ilinde bulunan iki merkez ilçe belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyelerinin yerelleşme ve demokrasi ilişkisi bilinçlerini ölçmeye yönelik bir alan araştırması ve sonuçlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Centralized management approaches had taken place in the world for years but now that loses its impact by the wind of freedom and liberalization. Local governments now entered a period of significant change. Tutelary power of centralized management is decreased for the sake of democratization. Because of these developments, relation between democracy and local governments gained to importance. By the nature of local government that is democratic and the basis of democracy.The first part of this three-part thesis examined in general terms the concept of democracy, modern democracy theories. The concept of democracy continues to be discussed today as the past and the research for new solutions are produced. At the second part of this study; functions and autonomy of local governments are explained and compared with other samples all around the world. Arrangements are examined these are made for developing local democracy. The concept of local democracy and local politics are discussed. At this part minimum necessary for the existence of local democracy in a unitary or federal state structure based on principles of local governments in the other countries is discussed. At the third part of thesis; two central county municipality councilor and provincial council of Eskişehir councilors 'awareness of democracy are investigated and the research results are discussed.