İdarenin kusursuz sorumluluğu ve idarenin kusursuz sorumluluğunun içtihadi değerlendirmesi
The strict liabilty of the administration and the social evaluation of the strict liability
  1. Tez No: 313206
  2. Yazar: DÜRİYE ÖZTÜRK BESLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SAMİ DENKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İdare, kusur, sorumluluk, zarar, Administration, fault, responsibility, damage
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada idarenin kusursuz sorumluluğu, mevcut hukuki durum göz önüne alınarak ve çeşitli yargı kararlarından örnekler verilerek incelenmiştir.Hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak idarenin yaptığı eylem ve işlemlerden doğan zararı karşılaması gereklidir. Nitekim Anayasa'nın 125. maddesinin son fıkrasın da `idare kendi işlem ve eylemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür' denilmektedir. İdarenin ortaya çıkan zararları karşılaması için önceleri kusur şartı aranıyordu; ancak endüstrileşme, makineleşme ve zamanın değişen ihtiyaç ve şartları sebebiyle bu ilke yetersiz kalmış ve gerek ulusal gerekse uluslararası hukukta kusursuz sorumluluk ilkesi yerleşmeye başlamıştır.Tez çalışmasının konusu kusursuz sorumluluk kavramının tanımı, gerekliliği, uygulaması yargı kararlarından örneklerle birlikte incelenmiştir. Ülkemizde idare hukuku genç bir hukuk dalı olduğundan zaman zaman uluslararası hukuk kaynaklarından da yararlanılmıştır.İdarenin kusursuz sorumluluğu konusu mevzuatta açıkça düzenlenmemiş olduğundan doktrin ve içtihadi kaynaklardan yararlanılmıştır. İçtihadi değerlendirme neticesinde, aynı ya da benzer olaylarda gerek idarenin sorumlu tutulup tutulmaması, gerek idarenin sorumlu tutulmasında kusur şartı aranıp aranmaması, gerekse idareye karşı hükmedilen tazminat miktarları arasında farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Bu nedenle incelemeler neticesinde, bu konuda yargısal olarak da bir içtihat birliği sağlanamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The strict liability of the administration is studied by taking the current legal state in to consideration and by giving examples from various legal judgments.As a necessity of the state of the law the administration should compensate the loss caused by the activities and processes of the administration. In the last part of the 125th item of constitutional law it says ?the administration is to pay for the damage caused by its own process and activities?. Previously fault condition was required for the administration to compensate the damages encountered; whereas this principle has become insufficient because of industrialization, machinery, and other needs and conditions of time and that is why the strict liability principle has taken place in both national and international law.The subject of the thesis is the definition of the strict liability term, its necessity; its practice is studied through samples from judicial decisions. Since the administrative law is new in our country from time to time international law sources are also benefited from.Since the strict liability of the administration subject is not organized in the regulations it has been benefited from doctrines and decisional resources. As a result of decisional study, it has been found out that there are differences among the view point of taking the administration as responsible, or requirement for the fault to take the administration responsible, or the compensation amount judged against the administration, all found in similar or same incidents. So, after the studies, it has been acquired that there has been no common decision achieved in view of judicial decisions structurally.