A laboratory model study on settlement reduction of stone columns in soft clay
Yumuşak kilde taş kolonların oturma azaltıcı etkisinin laboratuvar model çalışmaları ile incelenmesi
  1. Tez No: 313658
  2. Yazar: MEHMET EMRAH SÜNNETCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UFUK ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Granüler Kolon, Taş Kolon, Oturma Azaltma Oranı, Model Çalışması, Temel, Yüzen Tip Taş Kolon, Uç Tipi Taş Kolon, Granular Column, Stone Column, Settlement Reduction Ratio, Model Study, Footing, Floating Column, End Bearing Column
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Uç ve yüzen tip taş kolonlar tarafından desteklenen temellerin oturma azaltma oranlarını incelemek amacı ile deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Yüzen tip taş kolonlar için, deneyler temel ve temel genişliğinin iki katına eşit kolon boylarında (L=B,2B) gerçekleştirilmiştir. Deneyler, 200 mm* 200 mm* 200 mm boyutlarındaki kübik yükleme tanklarında gerçekleştirilmiştir. Güçlendirme etkisi 20 mm çapındaki dört adet taş kolonun, 70 mm* 70 mm model temel altına yüklenmesi ile elde edilmiştir. Alan değişim oranı (a_s), yükleme plakası boyutları, konsolidasyon yükü, temele uygulanan düşey basınç ve granüler kolonun relatif sıkılığı (D_R) gibi parametreler sabit tutulurken, deneysel testlerdeki tek değişken olarak kolon boyu (L) belirlenmiştir. Deneylerde temel oturmaları ile temel genişliğine (B) eşit ve temel genişliğinin iki katına eşit (2B) derinliklerdeki yüzey altı oturmaları özel olarak tasarlanan oturma ölçme çubuklarıyla ölçülmüştür. Kolon boyunun oturma iyileştirmesi üzerine olan etkisini belirleyebilmek amacıyla yüzey ve yüzey altı oturma azaltma oranları değerlendirilmiştir. Taş kolon boyunun artırıldığı sürece oturma azaltma oranlarının tüm derinlik aralıklarında düştüğü gözlemlenmiştir. Ancak, kolon boyu için bir eşik değerinin (L=2B) bulunduğu ve bu değerden uzun kolon boylarında az oranda oturma iyileştirmesi elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
An experimental study was conducted in order to examine settlement reduction ratios of footing supported by both floating and end bearing type of stone columns. For the floating types, tests were done with varying column lengths of one and two widths of footing (L=B,2B). Tests were conducted in 200 mm* 200 mm* 200 mm cubic loading tanks. The reinforcement effect was achieved by the installation of four stone columns with 20 mm diameter under 70 mm* 70mm model footing. Parameters such as area replacement ratio (a_s), loading plate dimensions, consolidation and vertical pressures applied, and the relative density (D_R) of the granular column were kept constant, the column length (L) was set as the only variable in the experimental tests conducted. In the tests, footing settlements together with subsurface settlements at depths equal to footing width (B) and two times the footing width (2B) were measured by specially designed telltales. The settlement reduction ratios both at surface and subsurface were evaluated in order to determine the effect of column length on settlement improvement. It has been found out that as the column length increases the settlement reduction ratios decrease for all depth intervals. However, there exists a threshold column length (L=2B), beyond which the composite ground demonstrates little settlement improvement.