Compressor tandem blade aerothermodynamic performance evaluation using CFD
HAD kullanarak çift kopmresör kanadın aerotermodinamik performans hesabı
  1. Tez No: 313657
  2. Yazar: ÇAĞRI GEZGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SİNAN AKMANDOR, DOÇ. DR. OĞUZ UZOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: turbomakina, kompresör, çift kanatçık, turbomachinery, compressor, tandem blade
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada kompresörlerde çift kanatçık uygulamasının performansı değerlendirilmiştir. Çalışmada çift kanatçıklarda toplam kambur, yani akış dönüş açısı, değişiminin etkieri üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu etkiler kayıp ve yükleme özellikleri üzerinden değerlendirilmiştir. Çift kanatçığın toplam kamburunu artırmakta kullanılan yöntem; önce kanatçıkların açısal pozisyonlarının ayarlanması ve sonra, eğer gerekliyse, daha büyük kambura sahip kanatçık kullanımasıdır. Çift kanat kombinasyonlarının kayıp ve yükleme bilgilerini elde etmek maksadıyla 2-boyutlu kaskad akışta HAD analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, literatürde yer alan klasik tek kopmresör kanadı kayıp ve yükleme verileri ile kaşılaştırılmıştır. 2-boyutlu akış çözümlemelerinden elde edilen sonuçlarda, çift kompresör kanadının tek kompresör kanadına göre daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Son olarak, yapılan çalışmanın faydasını açıkça ortaya koymak ve performans kazancını sayısal değerlerle göstermek amacıyla; sadece bir kez, klasik tek kompresör kanadı üzerinde kaskad akış için HAD analizi gerçekletirilmiştir. Bu doğrultuda aynı kambur açılarına sahip çift kompresör kanadı ve eşleniği tek kompresör kanadı arasında kayıp ve yükleme değerleri kıyaslanmıştır. Çift kanadın daha iyi performans gösterdiği bu kıyaslamada da açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, loss and loading characteristics of compressor tandem blades are evaluated. Whole study was focused on change of the total camber so called turning angle. Effects of camber change were investigated in terms of loss and loading characteristics. Methodology was increasing overall camber first by aligning angular positions of blades and second, if required, using more cambered airfoils. 2-dimensional cascade flow CFD analyses were performed to obtain loss-loading information of different tandem blade combinations. Acquired results were compared with the classical axial compressor blades? loading and loss characteristics which were obtained from literature. Results showed that most of the time tandem blade configuration performed better than the single blade counterpart in 2-dimensional cascade flow. Lastly, to clarify the benefit of the study and present the gained performance in numbers, only one cascade flow CFD analysis was performed for a classical single compressor blade. Loss and loading results were compared with the tandem blade counterpart where single and tandem configurations both having the same degree of camber. It was clearly seen that tandem blade performed better again.