Size-by-size analysis of breakage parameters of cement clinker feed and product samples of an industrial roller press
Yüksek basınçlı merdaneli presten alınan giriş ve ürün numunelerinin kırma parametrelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 313696
  2. Yazar: MAHMUT CAMALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Klinker, HPGR, Bilyalı Değirmen, Ağırlık Düşürme Testi, Kırılma Parametreleri, Clinker, HPGR, Ball Mill, Drop Weight Test, Breakage Parameters
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada yüksek basınçlı merdaneli preste (HPGR) kırılan klinkerin kırılma parameterlerinin değişip değişmediğini belirlemek amacıyla; endüstriyel ölçekli, yüksek basınçlı merdaneli presin girişinden (HPGR besleme) ve çıkışından (HPGR ürün) alınan klinkerin dar tane aralıklarındaki kırılma parametreleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, 3.35 mm'nin üzerinde 6 adet dar tane aralığına, ağırlık düşürme yöntemi uygulanmış; 3.35 mm'nin altındaki 3 adet dar tane aralığı ise laboratuvar ölçekli bilyalı değirmen ile test edilmiştir. Bu testler sonucunda, iri tanelerdeki kırılma olasılığı ile ince tanelerdeki özgül kırılma hızlarının HPGR ürününde daha fazla olduğu bulunmuştur. Bu durum, HPGR'de kırılan klinkerin içindeki çatlaklar ve hasarlar nedeniyle zayıfladığını göstermektedir. Ancak, -19.0+12.7 mm HPGR ürüründe belirgin bir zayıflama görülememiştir. HPGR ürünü, HPGR beslemesine nazaran daha zayıf olduğu halde; aynı yükleme koşullarında yapılmış ağırlık düşürme yöntemi ya da değirmen testlerinde, kırılan parça boyutunun HPGR ürününde daha ince çıktığını gösteren bir yönelim bulunamamıştır. Ayrıca, ağırlık düşürme yöntemi, iri boyutların kırılım dağılım fonksiyonlarının tane boyu ve kırılım enerjisine (J) bağlı olduğunu göstermektedir.Bilyalı değirmen testleri, HPGR ürünü ve HPGR beslemesinin kırılma hızlarının doğrusal olmadığını göstermektedir. Bu aşamada özgül kırılma hızı, öncül hızlı kırılma sonra da yavaş kırılma olarak ifade edilebilmektedir. Belli bir tane boyundaki HPGR ürününün öncül özgül kırılma hızı, HPGR tarafından klinkerde oluşturulan çatlaklar yüzünden, HPGR beslemesine göre daha yüksektir. Ancak, sonrasındaki yavaş kırılmalarda HPGR ürünü, HPGR beslemesine yakın kırılma hızları vermekte, bu ise çatlakların ve zayıf parçaların ortadan kaybolduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, HPGR ürünü ve HPGR beslemesindeki özgül kırılım hızlarının bilya ve parçacık tane boyuna göre değişimi, bilya boyutunun iri taneleri kırmakta yetersiz kaldığı anormal kırılım davranışını işaret etmektedir. HPGR ürünü ve HPGR beslemesindeki ince tanelerin kırılım dağılım fonksiyonları normalize olmamakta ve tane boyuna bağlı değişim göstermektedir. Ancak, -2.36+1.7 mm ve -1.7+1.18 mm HPGR beslemesi aynı kırılım şekli vermektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective in this study is to compare breakage parameters of narrow size fractions of cement clinker taken from the product end and feed end of industrial-scale high pressure grinding rolls (HPGR) in order to assess whether the breakage parameters of clinker broken in HPGR are improved or not. For this purpose, drop weight tests were applied to six narrow size fractions above 3.35 mm, and batch grinding tests were applied to three narrow size fractions below 3.35 mm. It was found that the breakage probabilities of coarse sizes and breakage rates in fine sizes were higher in the HPGR product. This indicated that clinker broken by HPGR contained weaker particles due to cracks and damage imparted. However, no significant weakening was observed for the -19.0+12.7 mm HPGR product. Although HPGR product was found to be weaker than HPGR feed, fragment size distribution of HPGR product did not seem to be finer than that of the HPGR feed at a given loading condition in either the drop weight test or batch grinding test. Also, drop weight tests on HPGR product and HPGR feed showed that the breakage distribution functions of coarse sizes depended on particle size and impact energy (J).Batch grinding tests showed that the specific breakage rates of HPGR product and HPGR feed were non-linear which could be represented with a fast initial breakage rate and a subsequent slow breakage rate. The fast breakage rates of each size fraction of HPGR product were higher than HPGR feed due to cracks induced in clinker by HPGR. However, subsequent slow breakage rates of HPGR product were close to those of HPGR feed due to elimination of cracks and disappearance of weaker particles. Besides, the variation in breakage rates of HPGR product and HPGR feed with ball size and particle size also showed an abnormal breakage zone where ball sizes were insufficient to effectively fracture the coarse particles. Breakage distribution functions of fine sizes of HPGR product and HPGR feed were non-normalizable and depended on particle size to be ground. However, batch grinding of -2.36+1.7 mm and -1.7+1.18 mm HPGR feed yielded the same breakage pattern.