Finite element analyses of differential shrinkage-induced cracking in centrifugally cast concrete poles
Merkezkaç dökümlü beton direklerde oluşan rötre çatlaklarının sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 313803
  2. Yazar: TUĞRUL TANFENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR GÖKTEPE, PROF. DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezkaç döküm, farklı rötre, beton direk, rötre çatlakları, sonlu elemanlar yöntemi, Concrete poles, centrifugal casting, spun-cast, differential shrinkage, finite element modeling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Aydınlatma, elektrik dağıtımı, iletişim ağları ve benzeri pek çok alanda direkler kullanılmaktadır. Günümüzde direklerin imalatında kullanılan en ekonomik ve elverişli malzeme olan beton, ahşap ve metale kıyasla daha ekonomik, uzun süre bakım gerektirmeyen dayanıklı bir malzemedir. Betonarme direklerin imalatında çoğunlukla merkezkaç döküm yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemin kullanımı ile içi boş tüp şeklinde imal edilen direklerin, dolu gövdeli direklere göre pek çok yönden üstünlüğü bulunmaktadır. Direk içerisinde oluşan boşluk ağırlığı azaltmakla birlikte çeşitli iletim kablolarının geçişine de olanak vermektedir. Merkezkaç döküm, betonarme direklerin üretiminde oldukça iyi bir teknik olmakla birlikte üretim aşamasında yapılabilecek hatalar direklerin dayanım ve dayanıklılığını önemli ölçüde azaltabilmektedir. Bu teknikte karşılaşılan yaygın sorunlardan biri de döküm sonrası kalıbın döndürülmesi esnasında kesitte meydana gelen ayrışmadır. Ayrışma, direğin iç ve dış yüzeylerinde farklı özelliklere sahip beton karışımlarının oluşmasına sebep olmakta, farklı özelliklere sahip karışımların aynı zamanda farklı rötre özelliklerine sahip olması nedeniyle beton direk boyunca çatlaklar meydana gelebilmektedir. Betonun çatlaması, elemanın pek çok çevresel etkene karşı direncini, dolayısıyla kullanım ömrünü azaltmaktadır. Üretilen elemanların farklı rötre etkilerine maruz kalmaması için üretim aşamasında hazırlanan beton karışımı, katkı maddeleri, kalıbın döndürülme hızı ve süresi gibi parametrelere dikkat edilmelidir. Bu parametrelerin merkezkaç dökümlü elemanlar üzerindeki etkisini araştıran laboratuvar çalışmaları literatürde mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, literatürdeki deneysel verileri kullanarak, merkezkaç dökümlü beton direklerin farklı rötre etkisi altındaki davranışlarını sonlu elemanlar yöntemi kullanarak incelemektir. Yapılan modellemelerden elde edilen sonuca göre bu tür ayrışmalar beton direklerin iç kısımlarında çatlakların oluştuğunu ve bu çatlakların dışarıya doğru ilerlediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Poles are used as an important constituent of transmission, distribution and communication structures; highway and street lighting systems and other various structural applications. Concrete is the main production material of the pole industry. Concrete is preferred to steel and wood due not only to environmental and economic reasons but also because of its high durability to environmental effects and relatively less frequent maintenance requirements. Centrifugal casting is the most preferred way of manufacturing concrete poles. However, misapplication of the method may lead to a significant reduction in strength and durability of the poles. Segregation of concrete mixture is a frequent problem of centrifugal casting. The segregated concrete within the pole cross-section possesses different physical properties. In particular, the shrinkage tendency of the inner concrete, where the cement paste is accumulated, becomes significantly larger. Differential shrinkage of hardened concrete across the pole section gives rise to the development of internal tensile stresses, which, in turn, results in longitudinal cracking along the poles.There is a vast literature on experimental studies of parameters affecting differential shrinkage of centrifugally cast poles. This research aims to computationally investigate the differential shrinkage-induced internal stress development and cracking of concrete poles. To this end, two and three-dimensional mathematical models of the poles are constructed and finite element analyses of these models are carried out for different scenarios. The computationally obtained results that favorably agree with the existing experimental data open the possibility to improve the centrifugal manufacturing technique by using computational tools.