Differentiation and classification of counterfeit and real coins by applying statistical methods
Gerçek ve sahte sikkelerin, istatistiki yöntemler kullanılarak ayrılması ve gruplandırılması
  1. Tez No: 313832
  2. Yazar: İÇTEN TANSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİNDE DEMİRCİ, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KALAYLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek Sikkeler, Sahte Sikkeler, X ? Işını Floresansı Spektrometrisi (PXRF) SPSS 16.0, R 2.14.0, Korelasyon, Dendogram, Gruplandırma Analizi, Real Coins, Fake (Counterfeit) Coins, Portable X-Ray Fluorescence Spectrometry (PXRF), SPSS 16.0, R 2.14.0, Correlation, Dendogram, Cluster Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden sağlanan kırk gümüş sikke incelenmiştir. Bu sikkelerin bir kısmı gerçek (yirmi iki sikke) kalan kısmı ise sahte sikkelerden (on sekiz sikke) oluşmaktadır. Kırk sikke Grek sikkeleridir ve bu sikkelerden bazıları M.Ö. 5. yüzyılın ortasına kalanları ise Büyük İskender'in hükümdarlık yılları olan M.Ö. 323 ? 336'ya tarihlenmektedir. Bu çalışmanın amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir;? Araştırma ile çalışılan sikkelerin element içeriklerinin belirlenmesi ve fiziksel özelliklerinin (ağırlık ? çap) ölçülerek analiz edilmesi amaçlanmaktadır.? Genel anlamda gruplandırma analizinin sahte obje analizlerine uygunluğuna bakmak, özel anlamda ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden sağlanan Grek sikkeleri (M.Ö. 5.yüzyıl ortalarına tarihlenen ve Büyük İskender'in hükümdarlık yıllarına tarihlenen sikkeler) için gruplandırma analizi yürütmek oluşturmaktadır.Kimyasal analizlerde taşınabilir X-ışını floresansı spektrometrisi kullanılmıştır (PXRF). XRF ile sikkelerin element içerikleri belirlenmiştir. XRF analizinden elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir.İstatistiksel analizlerde gruplandırma analizi kullanılmıştır. Gruplandırmadan önce aralarında ilişki olan elementlerin belirlenmesi amacıyla aralarında ilişki olan iki ya da daha fazla değişkenin belirlenmesinde kullanılan bir yöntem olan korelasyon kullanılmıştır. En ilişkili elementler ifadesi ile aralarında yüksek ve negatif korelasyon olan elementler kastedilmektedir. Bu çalışmada aralarında en kuvvetli ilişki olan elementler Pearson'ın korelasyon katsayısı kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada -0,50'ye eşit ve bu değerden büyük olan korelasyon katsayıları anlamlı varsayılmıştır. Gruplandırma analizinin değişkenleri sikkelerin elementler içeriklerinde en etkin olan elementler olarak belirlenmiştir. Bu elementler Ag, Cu, Fe ve Pb. Bu temel elementlerden çiftler oluşturulmuştur. Örneğin; Ag-Cu, Ag-Fe, Ag-Pb, Cu-Fe, Cu-Pb, Fe-Pb. Çalışmada algoritma olarak hiyerarşik yığmacı gruplandırma ve bağlantı olarak da tam bağlantı tercih edilmiştir. Gruplandırma analizinin sonuçları analizin en çok kullanılan grafik biçimi olan dendogram kullanılarak görselleştirilmiştir. Her element çifti için iki dendogram oluşturulmuştur. Bir dendogramın oluşturulmasında elementlerin oranı kullanılmıştır. Diğer yandan diğer dendogramın oluşturulmasında elementlerin değerleri kullanılmıştır. Sahte sikkeler birçok ilişki de gerçek sikkelerden ayrılmıştır. Son olarak, gerçek ve sahte sikke grupları arasındaki farkın büyüklüğünün belirlenmesi amacıyla bağımsız örnekler t testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, forty coins which were obtained from Museum of Anatolian Civilizations (MAC) in Ankara were investigated. Some of those coins were real (twenty two coins) and the remaining ones (eighteen coins) were fake coins. Forty coins were Greek coins which were dated back to middle of the fifth century BCE and reign of Alexander the Great (323 ? 336 BCE). The major aims of this study can be summarized as follow;? To analyze coins under study to determine elemental contents and to measure physical properties (weights and diameters)? To illustrate the use of cluster analysis technique for forgery analysis? Specifically, to carry out cluster analysis for Greek coins (dated back to middle of the fifth century BCE and reign of Alexander the Great (323 ? 336 BCE)) that were obtained from MAC.In chemical analysis, portable X-Ray fluorescence (PXRF) spectrometry was used. By using portable XRF spectrometry chemical compositions of the coins were determined. Results obtained from XRF analysis were analysed statistically.In statistical analysis, cluster analysis was carried out. Before clustering, correlation - a technique that determines the relation between two or more variables - was used in order todetermine the most related elements. The most related elements mean that elements contain high and negative correlation between them. In this study, the most related elements were determined by using Pearson?s correlation coeefficient. Pearson?s correlation coefficient which was equal or higher than -0.50 was assumed efficient. Variables of clustering was chosen from major elements of the coins ((Ag (silver), Cu (copper), Fe (iron) and Pb (lead)). Pairs were constructed from those four major elements such as Ag-Cu, Ag-Fe, Ag-Pb, Cu-Fe, Cu-Pb, Fe-Pb. In this study, hierarchical agglomerative clustering algorithm and complete linkage were prefered. Results of clustering was visualized by using the most common graphical form of clustering. At this point, dendrograms were constructed. Two dendograms were constructed for each element pair. In the construction of one dendogram ratio of the elements between them were used. On the otherhand, in the construction of other dendogram individual values of the elements were used. Differentiation of fake coins from their real ones realized in many relations. Lastly, independent samples t test was applied in order to determine the magnitude of the difference between groups of real and fake coins.