Life cycle assessment of masonry wall types using simulation technique
Benzetim tekniği ile kâgir duvar çeşitlerinin yaşam döngüsü değerlendirmesi
- Tez No: 313833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu doküman, bazı kâgir duvar çeşitlerine dair yapılmış bir Yaşam Döngüsü Değerlendirme(YDD) çalışmasının raporudur. Başlangıç noktası olarak, çalışmanın oluşturulması içingereken kâgir duvar malzemeleri, teknikleri ve olası yaşam sonu senaryoları ile ilgilikaynaklar incelenmiştir. Yaygın olan kâgir çeşitleri pişmiş kil tuğla, gaz beton blok, doğal taşve kerpiç tuğla olarak belirlenirken yaygın olan yaşam sonu uygulamaları da atık gömme,yeniden kullanım ve geri dönüşüm olarak tanımlanmıştır. Ek olarak, YDD için bir omurgaoluşturmak üzere Çevresel Etki Değerlendirmesi başlığı incelenmiş ve sunulmuştur. Gerekenbilgilerin toplanmasından sonra, belirtilen kâgir çeşitleri için olası yaşam senaryolarıgerçekçi bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Hazırlanan bilgi, bir YDD yazılımı olan SimaPro' ya(PRé Danışmanlık, 2012) aktarılmıştır. Bu yazılım ürünü aracılığı ile tanımlanmışalternatiflerin çevresel etki puanları elde edilmiştir. Sonuç puanlarının analizi vekarşılaştırılmasının yanı sıra, sonuçlara yol açan sebepler de benzerlik ve farklılık açılarındantartışılmıştır.Sonuçlara göre, duvarı şekillendiren gerekler tam olarak tanımlandığında doğaya en az veen çok zararlı duvar çeşidinin belirlenmesi mümkündür. Çalışma sırasında iki temel kapsam,yaygın kullanılan duvar kalınlıkları ve ısı yalıtım değerine göre duvar kalınlıları tanımlanmışve duvar çeşitleri yaşam sonu alternatiflerine göre en az ve en çok zararlı olaraketiketlenmiştir.Sonuç olarak, her ne kadar her koşulda geçerli olacak şekilde tek bir kâgir duvar türünü enaz zararlı olarak işaret etmek mümkün olmasa da, her durumun kapsamı en az ve en çokzararlı türleri belirlemektedir. Yine de kerpiç kâgir' in tanımlanan kapsamlar için diğer kâgirtürlerine kıyasla oldukça düşük çevresel etkisi dikkat çekicidir. Bu yüzden, bu çalışmanınsonuçları kerpiç kâgir çeşidinin çevre dostu özelliğinin altını ?bir kez daha- çizmiştir.
Özet (Çeviri)
This is the report of a Life Cycle Assessment (LCA) study on some masonry wall types. As thestarting point, literature on masonry materials, techniques and possible end-of-lifescenarios were examined that are needed for the formulation of a LCA study. Prevalentmasonry types were detected as fired clay brick, AAC block, natural stone, mud brick as wellas prevalent end-of-life cases as landfill, reuse and recycling. Additionally, an overview ofthe literature on Environmental Impact Assessment (EIA) was presented in order to detect aframework for the structure of a LCA study. After the collection of all needed information,several possible life cycle scenarios were formulated in a realistic manner for each statedmasonry type. Obtained information was applied to a LCA evaluation software productnamed SimaPro life cycle inventory software (PRé Consultants, 2012). By means of thesoftware product, general scores of environmental impact for all alternatives wereobtained. Besides analyzing and comparing the scores, basic reasons behind the resultswere discussed in terms of similarity and difference.The results reveal that when the requirements shaping the wall are clearly described, themost and the least environmental friendly wall types are detectable. During the study twomain scopes, such as commonly used wall thicknesses and thicknesses for thermalinsulation were described and several types of walls with life cycle alternatives werelabeled as the most or the least harmful to nature.To conclude, although it is not reasonable to point out one type of masonry as the leastharmful one for any cases, the conditions of each case detect the most and the leastharmful type of masonry walls. Nevertheless, the relatively low environmental impact ofmud brick masonry is striking. Therefore the environmental friendly aspect of mud brickmasonry is underlined ?one more time- by the results of this study.
Benzer Tezler
- Seismic behaviour of historical stone masonry multi-leaf walls
Çok tabakalı tarihi taş yığma duvarların deprem yükleri altında davranışı
CEM DEMİR
Doktora
İngilizce
2012
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER İLKİ
- End-of-life analysis for brick debris: Recovery, strength, life cycle cost and environmental assessment
Tuğla atıkları için yaşam sonu analizi: Kurtarma, dayanım, fiyat ve çevresel etki değerlendirmesi
DENİZ ÜÇER ERDURAN
Doktora
İngilizce
2018
MimarlıkOrta Doğu Teknik ÜniversitesiYapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SOOFIA TAHIRA ELIAS OZKAN
- İstanbul'da tescilli konut yapılarının dış duvar katmanlaşmalarının sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
Assessment of external wall details of registered historic buildings in Istanbul in terms of sustainability
ÖZLEM KARAGÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATİH YAZICIOĞLU
- Bimsblok ile örülen dış duvarların yapısal performansının değerlendirilmesi üzerine bir alan araştırması
A field study on the assessment of constructional performance of external walls made of pumice aggregate concrete blocks
ÖZLEM UZUN
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HÜLYA KUŞ
- Geleneksel ve çağdaş ahşap yapıların yaşam döngüsü değerlendirmesinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of life cycle assessment of traditional and contemporary timber buildings
SADIK AKŞAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
MimarlıkYıldız Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÖKÇE TUNA TAYGUN