Gümülcineli Dürri Divanı
Dürri el Gümülcinevi
  1. Tez No: 313903
  2. Yazar: İHSAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dürrî, Gümülcine, Dîvân, şehrengiz, transkripsiyon, metin, Dürrî, Gümülcine, Dîvân, şehrengiz, transcription, text
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, XVII. yüzyıl Dîvân şairlerinden olan Gümülcineli Dürrî'nin Dîvânı'nı konu edinmiştir. Dîvân'ın tek nüshası vardır. Şairin kendi el yazması olan nüsha Atıf Efendi Yazma Eserler Kütüphanesinde, 34 Atf 2072 numarada kayıtlıdır. Atıf Efendi Kütüphanesi nüshası incelenerek, transkribe edilmiş ve Dîvân'ındaki nazım şekilleri, Dîvân usulüne göre yeniden düzenlenerek tertib edilmiştir.İki ana bölümden oluşan eserin birinci bölümünde Dürrî'nin hayatı, eserleri ve şairliği ile ilgili bilgiler verilmiş; ikinci bölümde ise Dîvânındaki nazım biçimleri, yeniden tertip edilerek, şiirler belli tasnife tabi tutulmuş ve metin olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, buggest The Dîvân of Gümülcineli Dürri, the poet in the centry XVII. A version of Dîvân is available in this paper. Having handwriting, the version numbered 34 Atif 2072 is recorded the sample in the library was study at and transcribed, the forms of the poed were rearranget in the first part of the paper consisted of two main parts, there is information regarding the life of Dürri, his works and poetry.Rearranged, the forms of the poems were put in specific order and prepared as text.