Sınıf öğretmeni adaylarının ve sınıf öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Van ili örneği
Study on critical thinking tendency of according to multiple variables of classroom master and its applicants
  1. Tez No: 313994
  2. Yazar: YUSUF KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme, Eleştirel Düşünme, Thinking, Critical Thinking
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı; sınıf öğretmeni adayları ile sınıf öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin çeşitli değişkenler açısından incelemektir.Araştırmanın çalışma evreni olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Van ili merkezindeki ilköğretim okulları seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi ilköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 1. (n= 130) ve 4. (n= 87) sınıflarda okuyan toplam 217 öğrenci ile Van ili merkez ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri (n= 505) oluşturmaktadır.Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri; Facione, Facione ve Giancarlo (1998) tarafından geliştirilen ve Kökdemir (2003) tarafından Türkçeye uyarlanan ?California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği? ile toplanmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarına uygulanan ölçeğin Cronbach's Alpha's güvenirlik kat sayısı ? = .70'dur. Sınıf öğretmenlerine uygulanan ölçeğin Cronbach's Alpha's güvenirlik kat sayısı ? = .76'dir.Araştırma için kullanılan ölçekten alınan veriler SPSS 15.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde, verilerin betimlenmesi gerektiği durumlarda frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma, parametrik testlerden; iki grubun karşılaştırıldığı durumlarda bağımsız t-testi analizi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Gruplar arası farkın anlamlı bulunması halinde farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek üzere Bonferonni çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Parametrik olmayan testlerden de Kruskall-Wallis testi ve Mann Whitney U testi kullanılarak sonuçlar analiz edilmiştir.Araştırmadan sonucunda sınıf öğretmeni adaylarının ve sınıf öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin `orta' düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to examine critical thinking tendency of according to multiple variables of classroom master and its applicants.faculty of education Yuzuncu Yil University of van and elementary schools of van was choosen as working universe of study. paradigm of this study consist of totaly 217 students in filed of classromm master programme 1. and 4. degree (n=87)who are faculty of education in Yuzuncu Yil University of van and 217 teachers (n=505) who are working in some schools of van city.The screening model was used in this study which is a descriptive working. Datas of study were collected by `scale of critical thinking tendency of California ? which was improved by Facione, Facione and Giancarlo (1998) and translated by Kökdemir(2003). Scale?s Cronbach's alpha's reliability coefficient which was applied to classroom masters candidates is a=70. scale?s Cronbach's alpha's reliability coefficient which was applied to classroom masters is a=76 .The datas obtained from the scale used for research were evaluated in SPSS 15.0 package program. To analyze the data obtained in this study, in the situation of the data when required frequency, percetage, average and standarddeviation from parametric tests: independent t-test analysis whencomparing the two groups. In the event of there is no significant difference between groups Bonferonni multiple comparison test was used to determine what caused the band. Results were analyzed using the Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney U test which are Non-parametric tests.Following the searches teacher candidates and classroom teacher?s critical thinking tendency level is seen as 'medium' .