Gülnar Kandeyer'in on eserinin dil ve üslup yönünden incelenmesi
The analize of Gülnar Kandeyer's ten works in terns of language and style
  1. Tez No: 313995
  2. Yazar: DERYA KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ SARICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gülnar Kandeyer, dil ve üslup, çocuk edebiyatı, düşünen çocuk, sözcük türleri, cümle çeşitleri, söz öbekleri, Gülnar Kandeyer, language and style, children?s literature, thinking child, word types, sentence types, word phrases
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Henüz keşfedilmemiş bir yazar olarak nitelendirebileceğimiz Gülnar Kandeyer, 2005 yılından itibaren yazdığı çocuk edebiyatı alanındaki eserlerle edebiyatımıza yeni bir soluk getirmiştir. Öykülerinde toplum duyarlılığı dikkat çeken yazarımız, Türk ve dünya tarihinde yer bulan destanların öğrenilmesi, Atatürk sevgisinin bireylerde oluşması, insanlar arası iletişimde yardımlaşmanın önemi, doğa sevgisi, bilimsel gelişmeler, hayvan sevgisi ve yer yer toplumun aksak yönlerini konu edinerek olumlu davranışları pekiştirmeyi hedeflemiştir.Tezimizin amacı Gülnar Kandeyer'in ilköğretim II. kademe için yazdığı on eserini inceleyerek, buradan hareketle yazarın genel cümle yapılarını belirlemek, sözcük türlerinin dağılımını yapmak, yabancı kökenli kelime kullanım sıklığını, deyim ve atasözlerine yer verme sıklığını belirlemektir. En önemli hedefimiz ise yazarın dil ve üslup özelliklerini genel hatlarıyla ortaya koymaktır.Çalışmamızın başlangıcında öncelikle dünyada ve Türkiye'de çocuk edebiyatının gelişimine değinilerek bir giriş yapılmıştır. Sonrasında ise Gülnar Kandeyer'in hayatı ve eserleri aktarılarak, eserleri cümle türleri, söz öbekleri, sözcük türleri, fiil türleri bakımından incelenmiştir. Bu incelemelerde yapılan yüzde işlemleriyle, eklenen tablolarla yazarın dil ve üslubu hakkında sonuçlara varılmıştır.Eserleriyle ülkesine, toplumuna ve ailesine faydalı bireyler yetiştirmeyi amaçlayan yazar, çocuk edebiyatına yeni bir soluk getirebilecek kalem olarak değerlendirilebilir. Tezimizin ulaşmak istediği asıl hedef, Gülnar Kandeyer'i çocuk edebiyatımıza kazandırmaya çalışarak, yaptığı çalışmaları tanıtıp, eserlerinde kullandığı dil ve üslubu gözler önüne sermektir.
Özet (Çeviri)
Gülnar Kandeyer, whom we can count as an undiscovered author, has brought a fresh breath to our literature with the works she has written in the field of children?s literature since 2005. The author draws attention to social sentiment and she aims to emphasize positive behaviour by considering subjects such as learning epics in Turkish and world history, creating an Atatürk sympathy among individuals, the importance of helping each other in human communication, affection for the nature, scientific developments, animal affection and sometimes the wrongdoings of the society.Our thesis? aim is to determine the general sentence structure of the author, distribute the word types, and define the frequency of using foreign words, proverbs and phrases. This important objective is to clarify the language and style charactersitics of the author in broader terms.An introduction is given by referring the development of children?s literature in Turkey and around the world in the beginning. And in the following lines, the life and works of Gülnar Kandeyer are mentioned and her works are evaluated in terms of sentence formation , word phrases, word types, and verb forms. A number of results about the language and style of the author is reached by making percentage calculations and creating additional charts.The author, who aims to raise healthy individuals for the society and families, can be considered as an innovative intellectual in the field of children?s literature. Our real objective is to contribute to the children?s literature by bringing Gülnar Kandeyer into the spotlight and describe her works, language, and style.