Babanın durumsal ve kişilik özellikleriyle erkek ergen çocuklarının gerçekleştirdiği kuraldışı davranışların türü arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the situational features and the personality characters of the father and the type of the exceptional attitudes of his adolescent boys is studied
- Tez No: 314119
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Baba, kişilik, ergenlik, kuraldışı davranış, Father, personality, adolescence, exceptional attitudes
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada, babanın durumsal ve kişilik özellikleriyle, erkek ergen çocuklarının gerçekleştirdiği kuraldışı davranışların türü arasındaki ilişki incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini İstanbul il merkezinde yaşayan 14-21 yaşları arasındaki 60 erkek ergen ve bu ergenlerin babaları oluşturmaktadır. Çalışmada ergenlerin kuraldışı davranışları gerçekleştirme sıklığını belirlemek amacı ile ?Kuraldışı Davranış Ölçeği?; babaların kişilik özelliklerini belirlemek amacı ile ?Beş Faktör Kişilik Envanteri Kısa Formu?; babaların sosyodemografik özelliklerini belirlemek amacı ile ?Baba Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. İstatistiksel çözümlemelerde Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Analizi, Man-Whitney U testi ve betimsel istatistik analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, babaların yumuşakbaşlılık puanları ile ergenlerde görülen ?öfkeyi kontrol edememek ve kavga etmek? ve ?uyuşturucu ve şiddet suçu? arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Babaların gelişime açıklık puanları ile ?öfkeyi kontrol edememek ve kavga etmek?, ?Statü Suçu ve Başkalarını Kandırmak?, ?Statü Suçu ve Okul Kurallarına Aykırı Davranmak? ve ?Hafif Hırsızlık? arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Araştırma, babanın çocuk gelişimindeki rolünü ve ergen davranışı üzerindeki olası etkilerini vurgulama noktasında önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between the situational features and the personality characters of the father and the type of the exceptional attitudes of his adolescent boys is studied.The sampling of the research consists of sixty adolescent boys who lives in Istanbul between 14 and 21 aged and their fathers . During this research, ?the exceptional attitude scale? is used to define how often the adolescent boys perform the exceptional attitudes and ?Five Factor Personality Inventory Short Form? is used to define the personality characteristics of the fathers. In addition, ?Father Personal Information Form? is used to define the sociodemographic characteristics of the fathers. The techniques of The Pearson Multiplication Moments Correlation Analysis,The Man- Whitney U test and The Descriptive Statistics Analysis are used for the statistical analysis.At the end of the reseach,there is a meaningful relation in negative side among the scores of the openness to experience of the fathers and ? to fight and no controlling the anger?and ?the anaesthetic and violence offence? seen in adolescent boys. There is a meaningful relation in negative side among the scores of the agreeableness of the fathers and ?to fight and no controlling the anger?, ?the status offense and to take other people for a ride?, ? the status offense and to offend against the school rules? and ?the petit larceny?The research holds key to emphasize possible effects of the role of the father on the child development and the adolescent behavior.