Hemedan'da (İran) Türk Dönemi yapılarındaki inşa, usta ve onarım kitabeleri
Inscription of construction, craftsman and restoration on the Turkish Period architectures in Hamadan (Iran)
- Tez No: 314148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL ÇAĞLITÜTÜNCÜGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hemedan, kitabe, Türk sanatı, Hamadan, inscription, Turkish art
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Sanatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Dağlık bir bölge olan Hemedan eyaleti İran'ın batı ve merkezi dağlarının bulunduğu yerde, Zagros dağ silsilesinin devamı olan Elvent dağının doğu eteğinde kurulmuştur. Güney Azerbaycan içinde yer alan Hemedan arkeolog ve tarihçilere göre bugünkü İran'ın en eski şehirlerinden biridir.Hemedan bölgesi Türk dönemi kitabelerinin konu alındığı bu çalışmada bölgedeki Türk dönemi kitabeleri ana hatları malzeme, üslup, teknik, dil ve içerikleri olmak üzere, tespit edilebilen bütün yönleriyle incelenmiştir. Çalışmada Hemedan bölgesi Türk sanatı örneklerinden otuz adet kitabe tespit edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu kitabeler Anadolu sahasındaki aynı dönem Türk kitabeleri ile karşılaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hamedan Province, which is within the borders of the South Azerbaijan and believed to be among the oldest Iranian cities and one of the oldest in the world, is a mountainous area. The province lies in an elevated region, with the Alvand Mountains, running from the northwest to the south west. These are part of the Zagros mountain range of Iran.The purpose of this thesis is determination and examination of the inscriptions of Hemedan, which belongs to Turkish domination era. In this regard, 30 inscriptions has been detected and examined in terms of their materials, style, technique, language and content. These inscriptions also have been compared with contemporaneous Anatolian inscriptions.