Eğitim fakültesi öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri: İnönü Üniversitesi örneği
Critical thinking disposition of students of college of education: The model of Inönü University
  1. Tez No: 314200
  2. Yazar: YALÇIN KARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT BATTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Eleştirel Düşünme Eğilimi, Critical thinking, critical thinking disposition
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimi düzeylerinin belirlenmesi, karşılaştırılması ve eleştirel düşünme eğilimlerine etki edebileceği düşünülen bazı faktörlerin incelenmesidir.Araştırmanın çalışma evrenini, 2010-2011 eğitim- öğretim yılında İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi programlarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma 1247 öğretmen adayından elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Tarama deseni kullanılan bu araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan ?Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği? kullanılarak elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılmıştır. Verilerin analizi, bağımsız örneklemler için ?t? Testi ile ikiden fazla grup karşılaştırmaları ise Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) ile yapılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimi düzeylerinin ?iyi düzey? seviyesinde olduğu, sınıf düzeyinde üst sınıflar lehine anlamlı bir farklılık olduğu; devam edilen programa, anne eğitim düzeyine, gelinen ilin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine ve aile gelirine göre eleştirel düşünme eğilimi ortalamaları arasında anlamlı farklılaşmalar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Cinsiyetin, baba eğitim düzeyinin ve öğrenim türünün öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimi üzerinde belirleyici faktörler olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
General purpose of the research is to identify and compare the level of disposition of the students of İnönü University College of Education and to examine the potential factors that are thought to have an impact on critical thinking tendencies.Research field is consisted of the students who have been educated in Inonu University College of Education in 2010-2011 cohort. Research is based on the data that is collected from 1.247 candidate teachers. The data of this raster pattern research are collected by using ?Scale of Critical Thinking Disposition? tool. Mentioned tool is prepared by researcher and acceptability and creditability of the tool is practically performed.SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows 17.0 is used in the analyzing process of the collected data. ?t? test is performed to data analysis and independent samples. Comparative analyses are performed by using ?One Way Anova?.According to the findings basing on the research results, critical thinking disposition levels of candidate teachers are concluded as ?good? level and a significant difference is recognized in favors of the upper classes at the class level. The findings of this research conclude that there is a significant correlation between the ?average of critical thinking disposition? and type of program, the level of socio-economic prosperity of hometown, education level of mother and family income parameters. On the other hand, research findings also conclude that gender, education level of father, type of education parameters do not have a significant influence on the critical thinking disposition of candidate teachers.