Şeyhi ve Nedim Divanlarında sevgili
The beloved in Şeyhi and Nedims? Divans
  1. Tez No: 314219
  2. Yazar: ÖMRİYE BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. FERİDUN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyhî, Nedîm, Sevgili, Aşk, Aşık, Şeyhi, Nedim, Beloved, Love, Lover
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışma Klasik Edebiyatın iki önemli şairi olan Şeyhi ve Nedim'in Türkçe Divanları esas alınarak yapılmıştır. Çalışmamızın başlığı ?Şeyhî ve Nedîm Divanlarında Sevgili?dir. Tez; Önsöz, Giriş, I. Bölüm, II. Bölüm, III. Bölüm, Sonuç ve Kaynakça kısımlarından oluşmaktadır. ?Önsöz? kısmında tezimizi nasıl hazırladığımız anlatıldı. ?Giriş? kısmında kısaca Klasik şiirle ilgili bilgi verildi. I. Bölüm Şeyhi divanındaki gazellerde sevgiliye ait unsurlar, II. Bölüm, Nedim divanındaki gazellerde sevgiliye ait unsurlardan oluşmuştur. III. Bölüm Şeyhi ve Nedim divanlarındaki gazellerde sevgiliye ait unsurların karşılaştırmasını içermektedir. Sonuç kısmında çalışmanın başından sonuna kadar edinilen bilgiler değerlendirilerek bir sonuca varılmıştır. Kaynakça kısmında ise tezde yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is based on Şeyhi?s and Nedim?s Turkish divans which belong to two important poets of Classic Literature. The title of our study refers to the beloved in Şeyhi and Nedims? divans.Thesis is consists of preface, introduction, first part, second part, third part, conclusion and bibliography. In the preface part it has been explained that how we prepared our thesis. In the introduction part,an information which is related to Classic Poetry was given.First part consists of elements of beloveds which belong to gazels in Şeyhi?s divan and Second part consists of elements of beloveds which belong to gazels in Nedim?s divan.Third part includes the comparison of elements which belong to gazel in Şeyhi?s and Nedim?s divan.In the conclusion part, made inferences by evaluating the information obtained from the beginning to the end of this work. In the bibliography part it has been given the name of the works which we benefited from.