Okul öncesi öğretmen adayları ile okul öncesi öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik inançlarının karşılaştırılması
The comparision of teacher self efficacy beliefs between preservice preschool teachers and preschool teachers
  1. Tez No: 314225
  2. Yazar: FATMA BETÜL ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmeni, Okul Öncesi Öğretmen Adayı, Öğretmen Öz Yeterlik İnancı, Preschool Teacher, Preservice Preschool Teacher, Teacher Self Efficacy Belief
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmen adayları ile okul öncesi öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik inançlarını karşılaştırmaktır.Bu araştırma için 2011 ? 2012 öğretim yılı bahar döneminde Afyonkarahisar il merkezinde görev yapmakta olan 181 okul öncesi öğretmeni ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan 164 okul öncesi öğretmen adayı seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Okul Öncesi Öğretmenlerinin Çok Boyutlu Öz Yeterlik Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarının okul öncesi öğretmen adaylarının öz yeterlik inançlarından daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare teacher self efficacy belief between preservice preschool teachers and preschool teachers.For this study, 181 preschool teachers working in Afyonkarahisar center and 164 preservice preschool teachers studying in Afyon Kocatepe University, Education Faculty in the 2nd semester of 2011 ? 2012 academic year, is selected. In this study, ?Preschool Teachers? Multi Dimensional Self Efficacy Scale? is used as data collection tool.According to result; preschool teachers? self efficacy beliefs are significantly higher than preservice preschool teachers? self efficacy beliefs.