Çocuklarda görülen ev kazalarında ailelerin yaptığı uygulamalar ve alınan güvenlik önlemleri
Family practices on children-related home accidents and preventive measures
  1. Tez No: 314319
  2. Yazar: YASEMİN YILDIZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aileler, çocuklar, ev kazaları, güvenlik önlemleri, hemşirelik, Aile, Güvenlik, Kazalar, Familys, children, home accidents, safety precautions, nursing, Family, Security, Accidents
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Yıldız Şahin Yasemin'in Bu çalışması, çocuklarda görülen ev kazalarında ailelerin yaptığı uygulamalar ve alınan güvenlik önlemlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Örneklemi, Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi (MEÜSAUMH), Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Acil Servisleri, Mersin Osmaniye Aile Sağlığı Merkezine ev kazaları nedeniyle gelen 375 anne oluşturmuştur. Veriler sosyo-demografik özellikler soru formu ve 0-6 yaş çocuklarda annelerin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini tanılama ölçeğiyle toplanmıştır. Veriler toplandıktan sonra annelere rehberlik amacıyla, araştırmacı tarafından hazırlanan ?Çocuklarda Ev Kazaları? kitapçığı verilmiştir. Veriler SPSS 11.5.1 paket programında ki kare, normal dağılım, Student t, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis testleri, varyans analizi ve Pearson korelasyon analiziyle değerlendirilmiştir. Ev kazası geçirmiş çocukların %73,6'sı birinci çocuktur. Cinsiyetleri %55,1'i erkek, %44,9'u kızdır. Çocukların %61,5'i zamanlarının çoğunluğunu oturma odasında geçirmektedir. Çocukların %14,4'ünün bahçeyi kullandığı belirlenmiştir. Evlerinin %58,9'unun pencereleri korunaklıdır. Ev kazalarının %26,4'ü öğlen saatlerinde ve en fazla Mart ayında (%20,5) görülmüştür. Annelerin %70,4'ü çocuklarını normalde evde yalnız bırakmazken, acil durumlarda %66,3'ü yalnız bırakmaktadır. Annelerin %85,3'ü oyuncakları dikkatli seçmektedir. Annelerin %67,2'sinin evdeki temizlik malzemelerini banyoda saklamaktadır. Ev kazası olarak en çok (%72,6) düşme-çarpma görülmüştür. MEÜSAUMH'ne ev kazası sonrası başvuru (%100,0-%66,7) diğer merkezlerden daha fazladır. Çocukların %42'si ev kazası sonrasında sağlık kuruluşuna götürülmüştür. Annelerin %64,3'ü çocuklarda ev kazalarının önlenebildiğini belirtmiştir. Annelerin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemleri puan ortalamaları (178,9) ev kazalarını önlemede yardım alan annelerde daha yüksektir. Araştırma bulguları doğrultusunda; annelerin ev kazalarını önlemede bilgi ve uygulamalar gibi eksik oldukları konularda eğitim gereksinimi olduğu düşünülmüştür. Annelerin eğitim gereksinimlerinin hemşireler ve diğer sağlık profesyonellerince karşılanması konusunda çalışmalarının düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research is a descriptive study which is carried out by Yildiz Sahin YASEMIN to identify parents practices and safety precautions regarding their 0-6 year-old children?s home accidents. The sample group is consisted of 375 mothers (125 from each health institutions), who applied to Mersin University Health Research and Practice Hospital, Mersin Maternity and Children Hospital, and Mersin-Osmaniye Family Health Center due to a home accident of their 0-6 year-old children. The data was collected by using socio-demographic features questionnaire and description scale of mothers? safety precautions taken by mothers against 0-6 year-old children?s home accidents. After data collection, mothers were given a booklet ?Children-related Home Accidents- prepared by the author of the study. Collected data was evaluated through Chi-Squire Test, Sapphiro-Wilk Test, Student t Test, Mann Whitney U Tests, variance analysis and non-parametric Kruskal- Wallis Tests available in SPSS 11.5.1 package program. Pearson correlation analysis also was used in the study. 73,6% of the children, who had a home accident, were the first children of their families. 55,1% of the children were boys, and 44,9% of them were girls. 61,5% of those children in question spent most of their time in the living room. 14, 4 % of the children spent some time in garden. 58,9% of the children were living in a house which had railings on windows. 26,4% of the accidents occurred during daytime, and accidents were reported at the most in March with a proportion of 20,5%. It was observed that 70,4% of the mothers did not leave their children alone at home and 29,6% while 66,3% of mothers were observed to leave their children alone at home during emergency situations. 36,8% of mothers were determined to be careful while choosing toys for their children. 67,2% of the mothers kept cleaning tools in bathroom. Falls-Strokes were the most observed home accidents with a proportion of 72,6%. Applications after home accidents to MEÜSAUMH (100 %-66,7%) were more than the other health institutions. 42% of the children were taken to a hospital after a home accident. 64,3% of mothers whose children had a home accident reported that home accidents could be prevented. Mothers who had been given help about prevention of home accidents had a higher mean score (178,85) than those who had not. Findings showed that mothers needed education on accident prevention and what should be done when a home accident occurred. It is recommended that studies should be carried out to compensate mothers? lack of education by nurses and the other health professionals