Klinik örneklerden izole edilen enterokokların tiplendirilmesi vankomisin ve yüksek düzey aminoglikozid direncinin araştırılması
Typing of clinical isolates of enterococci, investigation of vancomycin and high level aminoglycoside resistance
- Tez No: 314320
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Enterokok, vankomisin direnci, aminoglikozid direnci, VRE epidemiyoloji, kolonizasyon, VRE, enterococci, vancomycin-resistance, aminoglycoside-resistance, colonization epidemiology and virulence of enteroccoccus
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Enterokoklar tekli, ikili veya kısa zincirler oluşturan Gram pozitif koklardır. Bu mikroorganizmalar insan ve hayvanların normal bağırsak florasının önemli bir kısmını oluştururlar. Enterokoklar nozokomiyal enfeksiyonların önde gelen etkenleridir. Enterokokların üriner sistem enfeksiyonlarına, bakteriyemiye, endokardite, intraabdominal enfeksiyonlara, yumuşak doku enfeksiyonlarına ve neonatal sepsise neden oldukları gösterilmiştir. Son yıllarda enterokok türlerinde ampisilin ve penisiline direnç artışı gözlenmekte, ayrıca vankomisine dirençli suşlara rastlanmaktadır. Özellikle vankomisine dirençli suşların diğer birçok antibiyotiğe de dirençli olması tedavide güçlüklere neden olmaktadır. Bu çalışmada amaç hastanemize başvuran hastaların klinik örneklerinden izole edilen enterokokların tiplendirilmesi ve vankomisin ile yüksek düzey aminoglikozid direncinin belirlenmesidir. Bu amaçla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına çeşitli servislerden gönderilen hastalara ait klinik materyallerden izole edilen 470 enterokok izolatı değerlendirilerek, Vitek-2 otomatize sistemi yardımı ile 50 vankomisin rezistan enterokok (VRE) saptanmıştır. Saptanan suşların Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılıkları incelenmiştir. Yüksek düzey aminoglikozid direncinin araştırılması için 120 ?g'lik gentamisin ve 300 ?g'lik streptomisin diskleri kullanılmıştır. Çalışılan VRE izolatlarının E-test yöntemi ile vankomisin minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri belirlenmiş ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile moleküler düzeyde araştırılmıştır.Sonuç olarak; değerlendirilen hastane enfeksiyonu ve kolonizasyonla ilişkili izolatlarda vankomisin rezistan Enterococcus faecium'un hakim olduğu görülmüştür. VRE suşlarının %94'ün de yüksek düzey gentamisin direnci ve %96'sın da yüksek düzey streptomisin direnci görülmüştür. E test yöntemi ile 45 VRE'nin MİK değerleri ?128 ?g/ml olarak bulunmuştur. PZR yöntemi ile 36 izolatta VanA direnci saptanmıştır. İzole edilen enterokokların antibiyotik duyarlılığı, tür tayini, vankomisin duyarlılığı araştırılarak dirençli suşların MİK değerleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterococci are Gram-positive bacteria belonging to the genus Enterococcus. These organisms are found in the normal bowel microbiota of humans and many animals. Enterococci have traditionally regarded as low grade pathogens, have emerged as an increasingly important cause of nosocomial infections in the last decade. İmportant clinical infections caused by enterococci include urinary tract infections, bacteremia, intraabdominal and intrapelvik abscesses, post-surgery wound infections, bacterial endocarditis, diverticulitis and rarely central nervous system infections. An important feature in the emergence of the enterococci as a cause of nosocomial infection is their increasing to a wide range of antibiotics. Acquired resistance, most prominently to penicilin/ampicilin, aminoglycosides and glycopeptides are reported in an increasing number of isolates an the therapeutic spectrum in these cases is limited. Enterococci colonization and demonstration of their relationship with our hospital infection outbreaks are important in controlling and preventing the spread of these infection. For this purpose, a total of 470 enterococci isolates were evaluated which were obtained from various clinical specimens sent to the Microbiology Laboratory, The Faculty of Medicine, Mersin University. Of these isolates 50 vancomycine resistant Enterococci were isolated from clinical specimens in patients with nosocomial infections. High level aminoglycoside resistance was screened disk diffusion method. Disk were loaded with 120 ?g gentamicin and 300 ?g streptomycin for investigation of high level aminoglycoside resistance with disk diffusion method. Minimum inhibitory concertrations were determined by E-test for all isolates showing decresased susceptibilitiy to vancomisin.As a result, Vancomycine Resistant E. faecium was found to be the important isolate among the nosocomial infections and isolates related to intestinal colonization that were evaluated. It was also found that these isolates developed a high glycopeptides. Of the VRE, the rate of high level resistance to gentamisin was found %94 and to streptomycin %96. All thirty six strains defined as VRE had Van A gene which was detected by polymerase chain reaction (PCR) analysis.The antibiotic susceptibility of enterococci, isolated species determination, vancomycin susceptibility should be investigated. When intermediate and resistant enterococci strains are detected, MIC values of this entrococci must be certainly investigated.