Öğretim elemanlarının ruhsal hastalıklara ve hastalara ilişkin görüşleri
Faculty members' opinions about mental illnesses and patients
  1. Tez No: 314326
  2. Yazar: NURDAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal hastalık, görüşler, tutum, hemşirelik, Mental illness, opinions, attitude, nursing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Öğretim Elemanlarının Ruhsal Hastalıklara ve Hastalara İlişkin GörüşleriBu çalışma Kasım 2010?Nisan 2011 tarihleri arasında öğretim elemanlarının ruhsal hastalıklara ve hastalara ilişkin tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Mersin Üniversitesi 2010-2011 Eğitim-Öğretim döneminde dört yıllık fakültelerde görev yapan toplam 435 öğretim elemanı, örneklemini ise tabakalı rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 284 öğretim elemanı oluşturmaktadır.Veriler, ruh hastaları ve ruh hastalıklarına ilişkin görüşler ölçeği (Opinions About Mental Illness Scale-OMI) ve 21 soruluk öğretim elemanlarına yönelik kişisel bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences programı (SPSS) ve MedCalc®v da Shapiro Wilks testi, Student t, Varyans Analiz Tukey testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılan öğretim elemanlarının %68,7'sinin 35-50 yaş grubunda, %56,7'sinin erkek, %68,7'sinin şehirde doğduğu, %93,7'sinin şehir merkezinde en uzun süre yaşadığı ve %54,3 ünün 10-20 yıl çalışma süresi olduğu saptanmıştır. 20-35 yaş, 35-50 yaş ve 50 yaş ve üstündeki yaş grubunda olan öğretim elemanlarının ruhsal hastalık ve hastalıklara ilişkin görüşler ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı, erkek öğretim elemanlarının kadın öğretim elemanlarına göre ruh hastalığının oluşumunda sadece bireyi değil çevresininde önemli payı olduğu görüşünde oldukları, %53,2'si ruhsal hastaların saldırganlık durumunu bilmediklerini, %31'i ise ruhsal bozukluğu olan bireylerin saldırgan olduklarını, psikoloji veya psikiyatriye ilgi duyup kitap okumayan öğretim elemanlarının ruhsal hastaların tehlikeli olduğunu belirtmişlerdir.Sonuç olarak, öğretim elemanlarının ruhsal hastalıklara ilişkin bilgilendirilmeye gereksinimleri vardır.
Özet (Çeviri)
Faculty Members? Opinions about Mental Illnesses and PatientsThis study was conducted as a descriptive study from November 2010 to April 2011 in order to examine faculty members? attitudes and behaviors about mental illnesses and patients. The research universe included a total of 435 academicians of four-year faculties of Mersin University during 2010-2011 academic year while the research sample consisted of a total of 284 faculty members who were chosen through the stratified random sampling method and agreed to participate in the study.Research data were collected through the Opinions about Mental Illness Scale-OMI and a 21-item personal information form for faculty members. The obtained data were then analyzed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) and the MedCalc®v Shapiro Wilks test, Student?s t test, analysis of variance and Tukey tests.The study found that 68,7% of the faculty members in the study were aged 35-50, 56,7% were male, 68,7% of them had been born in a city, 93,7% had lived in a city center for the longest period, and 54,3% had worked for 10-20 years. It was also found that there was no statistically significant differences between the opinions about mental illness scale mean scores of the faculty members in 20-35, 35-50 and over-50 age groups, male faculty members tended to believe that not only mental patients but the people around them had a role in the formation of mental illnesses more than female academicians, 53,2% did not know the aggression status of mental patients, 31% thought individuals with mental disorders are aggressive and those faculty members who were interested in psychology or psychiatry but didn?t read relevant books believed that mental patients are dangerous.As a result, this study concluded that faculty members needed to be informed about mental illnesses.