Gebelerin doğuma ilişkin korku ve beklentileri
Fear and expectations of the pregnant on birth
- Tez No: 314325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİFE AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fear of childbirth, Expectations regarding the birth, Midwifery initiatives
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Gebelerin Doğuma İlişkin Korku ve BeklentileriAyşe Seller. Bu araştırma, Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Doğum Salonunda normal doğum için gelen gebelerin doğuma ilişkin korku ve beklentilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 1 Temmuz-1 Eylül 2011 tarihleri arasında doğum yapmak için doğum salonuna başvuran, araştırma sınırlılıkları içinde olan toplam 300 gebe oluşturmuştur. Veriler, gebe tanıtıcı bilgi formu ve kadınların yaşadığı doğum korkusunu ölçmek amacı ile Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS for Windows 11,5 paket programında, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler, yüzdelik sayılar, Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Dunn testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda, gebelerin yaşları minimum 15, maksimum 43, yaş ortalamaları ise 28,04±5,76dır.Gebelerin çoğunluğu primipar, ev hanımı, sağlık güvencesine sahip ve yarıdan fazlası ilköğretim mezunudur. Gebelerin önceki doğumları ile ilgili duygularının büyük ölçüde korku olduğu, önceki doğumlarında sorun yaşadığı, önceki doğumunda komplikasyon geçirenlerin doğum korkusu önceki doğumunda komplikasyon geçirmeyenlere göre daha fazla olduğu,19 yaş ve altındaki gebelerin ve 36 yaş ve üstü gebelerin doğum korkusu fazla olduğu, okuma yazma bilmeyen gebelerin doğum korkusu, ilköğretim mezunlarına göre daha fazla olduğu, sistemik bir hastalığı olan gebelerin doğum korkularının daha fazla olduğu, gebelerin %72,7'sinin doğum öncesi bakım aldığı ve doğum öncesi bakım almayanların doğum korkusunun daha fazla olduğu saptanmıştır. Doğuma ilişkin beklentileri analiz edildiğinde ise, gebelerin çoğunluğunun kendisini son derece korkmuş hissedeceğini ve doğumlarının son derece korkunç olacağını, kendilerini güvende hissetmeyeceğini, doğumun ve sancıların aşırı ağrılı olacağını beklediklerini, doğum sırasında bebeğinin öleceğine ilişkin düşünceleri olduğunu, ifade ettikleri görülmüştür.Gebelerin doğuma ilişkin korku ve beklentilerinin ebeler tarafından saptanması ve zamanında bu korkululara yönelik ebelik girişimlerinin planlanması önerilmiştir.Anahtar kelimeler; Doğum korkusu, doğuma ilişkin beklentiler, ebelik girişimleri.
Özet (Çeviri)
Fear and Expectations of the Pregnant on BirthAyşe Seller. This research, fears and expectations regarding the birth of pregnant coming for normal delivery was done descriptively to determine at delivery room of Maternity and Children Hospital, Mersin. Sample of the study admitted to giving birth in delivery room which is within the limitations of the research consisted of a total of 300 pregnant between July 1 to September 1, 2011 date. The data, descriptive information form for pregnant and women live in fear of delivery in order to measure with Wijma Expectancy Birth / Experience Questionnaire (W-DEQ) was collected. The obtained data, using the mean, standard deviation, minimum and maximum values, the percentage numbers, Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis and Dunn tests on SPSS for Windows 11.5 package program were evaluated.Result of the study, pregnant age of minimum 15, maximum 43, the average age is 28.04 ± 5.76. The majority of pregnant women are primipara, housewife, had health insurance and more than half of primary school graduates. Feelings about their previous births of pregnant is largely fear, problem experienced by previous births, fear of delivery was greater spend complications previous births than not spend complications in the previous birth, fear of delivery of 19 years of age and under pregnant and 36 years and older pregnant is more, fear of delivery of illiterate pregnant is more than the graduates of primary school, fear of delivery pregnant with systemic disease is more, 72.7% percent pregnant received prenatal care and fear of delivery who had not prenatal care was higher. When analyzing the expectations regarding the birth of the majority of pregnant will feel itself extremely frightened and births will be very scary, never feel that they are safe, expect will be extremely painful and the pains of labor, while giving birth to thoughts about the baby that was dying, was expressed.Determination of the fear and expectations regarding the birth of pregnant women by midwives and midwifery initiatives planned for the time suggested that these fears.