Hematopoietik kök hücre nakli yapılan hastalarda demir yüklenmesi,tedavi yanıtı ve sağkalım üzerine etkisinin araştırılması
Effect of iron overload and its response to treatment on complications and survival undergoing hematopoietic stem cell transplantation
  1. Tez No: 314363
  2. Yazar: AYDIN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Demir yüklenmesi, serum ferritin, hematopoietik hücre nakli, Iron overload, serum ferritin, hematopoietic cell transplantation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hematopoietik kök hücre nakli (HKHN) hematolojik ve immun birçok hastalıkta giderek artan oranlarda küratif tedavi olarak kullanılmaktadır. Buna karşın HKHN önemli oranda morbidite ve mortaliteye sahiptir ve bunların bazıları demir yüklenmesi ile ilişkilidir. HKHN'de demir yüklenmesinin komplikasyonları; enfeksiyonlar (bakteriyemi ve kateter enfeksiyonları ve fungal), mukozit, graft versus host hastalığı (GVHH), Sinuzoidal obstruksiyon sendromu ve pnömoniyi içerir.Demir yüklenmesi HKHN'ne giden hastalarda sağkalımı olumsuz etkiler. Bu çalışmada transplantasyon öncesi ferritin düzeylerinin HKHN sonrası komplikasyonlar ve sağ kalımla ilişkisi ve demir şelasyon tedavisinin sağ kalım üzerindeki etkisi araştırıldı.Haziran 2001 ile Mart 2012 arasında HKHN yapılan 142 hastanın (81 erkek ve 61 kadın, median yaş 43[17 ?69]) kayıtları geriye dönük olarak incelendi. HKHN alıcılarının 56'sı otolog ve 86'sı allojenik grupta idi.Ortalama izlen süresi 732(14-3782) gün idi.Ortalama (SS) HKHN öncesi ferritin konsantrasyonu tüm grupta 1306,6 (1763,1) ng/ml, otolog grupta 624,3 (787,7) ve allojenik grupta 1750,9 (2061,2) idi.21 otolog HKHN alıcısı (%37,5) ve 63 allojenik HKHN alıcısının (%73,3) serum ferritin konsantrasyonu ?500 ng/ml idi ve yüksek ferritin grubu olarak sınıflandırıldı. Yüksek ferritin konsantrasyonları HKHN sonrası mukozit, fungal enfeksiyon, kan dolaşımı enfeksiyonları ve kronik GVHH gibi enfeksiyöz ve toksik komplikasyonlarla istatiksel olarak ilişkili idi. HKHN öncesi ferritin konsantrasyonlarının ortalama sağkalım ve transplant ilişkili mortalite üzerinde olumsuz etkisi yoktu. Şelasyon tedavisi sağkalımla ilişkili değildi. Demir yüklenmesinin doğal seyrini ve onun transplant alıcılarında morbidite ve mortalite üzerindeki etkisini daha iyi tanımlamak için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is increasingly used as curative therapy for a variety of disorders of the hematopoietic and immune systems. However, HSCT is alsoassociated with considerable morbidity and mortality, some of which may be related to iron overload. The complications of ironoverload in HSCT patients include infections (bacteremia and catheter-related bloodstream infections and fungal), mucositis, Graft Versus Host Disease (GVHD), sinusoidal obstruction syndrome and pneumonia.Iron overload has an adverse impact on survival in patients undergoing HSCT. We investigated the associationof pretransplant ferritin level with complicationsand survival after allogeneic HSCT, and evaluated theefficacyof iron-chelating therapyon survival after HSCT.We retrospectively reviewed the medical records for 142 adultpatients (81 men and 61 women; median [range] age, 43 [17 ?69] years) who underwent HSCT between June 2001 and March 2012. The HSCT grafts were autologous in 56 patients, and allogeneic in 86.The follow-up period was 732 (14?3782) days. Mean (SD) pre-HSCT serum ferritin concentration was 1306.6 (1763,1)ng/mL in the entire group, 624,3 (787,7) ng/mL in autologous recipients, and 1750,9 (2061,2) ng/mL in allogeneic recipients. 21 autologous graft recipients (37,5%) and 63 allogeneic recipients (73,3%) had serum ferritin concentrationsof 500 ng/mL or greater, and were classified as the high-ferritin group. High ferritin concentrations were significantly associated with toxic or infectious complications includingmucositis, fungal infections, bloodstream infections, and chronic GVHD post-HSCT setting. There was no significant effect of pre-HSCT ferritinconcentration on overall survivaland transplant-related mortality. Chelation therapy had no effect on overall survival.More studies are needed tobetter define the natural history of iron overload and itsimpact on morbidity and mortality in transplantrecipients.