Tonsillektomi ve Adenotonsillektomi yapılan hastalarda premedikasyonda Midazolamın Sevofluranın oluşturduğu derlenme ajitasyonu üzerine etkileri
The Effect of Oral Midazolam for Premedication on Emergence Agitation of Sevoflurane After Tonsillectomy and/or Adenotonsillectomy Surgery
- Tez No: 314398
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ALKIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Midazolam, Sevofluran, Derlenme Ajitasyonu, Midazolam, Sevoflurane, Emergence Agitation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETÇalışmamızda Kulak Burun Boğaz ameliyathanesinde tonsillektomi ve/veya adenotonsillektomi yapılan hastalarda premedikasyonda midazolamın postoperatif ajitasyon, ağrı, anestezi ve cerrahi süreleri ile hemodinamik bulgular üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi'nde dosya taraması şeklinde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Dosya kayıtlarından hastalar sıra ile iki gruba ayrıldı. Grup-1 hastaları (n=27) ameliyattan yaklaşık 45 dakika önce 0.5 mg/kg oral midazolam ile premedikasyon uygulananlar, Grup-2 (n=26) hastaları ise premedikasyon uygulanmayan hastalardı. Anestezi indüksiyonu sevofluran %8 konsantrasyonda başlanıp, üç derin nefes sonrası MAK 1.5 olacak şekilde sevofluran konsantrasyonu ile maske ve intravenöz remifentanil 1 mcg/kg ile sağlandıktan sonra idamesi sevofluran %2 ile yapılan hastalardı.Hastaların demografik verilerinin yanında postoperatif FLACC, PAED, Modifiye Aldrete skorları, anestezi, cerrahi süreleri, komplikasyonları kayıt edildi. Veriler SPSS 15.1 paket program ile istatistiksel değerlendirildi. Grup-1 ile Grup-2 arasında yaş, cinsiyet, kilo gibi demografik veriler açısından fark yoktu. Anestezi ve cerrahi süreleri Grup-1'de anlamlı olarak daha uzundu. Gözlerini açış ve derlenme odasında kalış süreleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Postoperatif takibinde Ortalama Arter Basıncı, Kalp Tepe Atımı ve Periferik Oksijen Saturasyonu açısından gruplar arasında fark yoktu. Postoperatif Modifiye Aldrete Skorları değerlendirildiğinde gruplar arasında fark yokken, FLACC Skorları 5, 15 ve 30. dakikalarda Grup-1'de daha yüksek bulundu fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. Postoperatif PAED Skorları Grup-1'de 5, 15, 30. dakilarda yüksekti ve 30. dakikadaki yükseklik istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hastalar premedikasyona bakılmaksızın yaşlarına göre 2-4 yaş ve 5-11 yaş olarak ikiye ayrıldığında 2-4 yaş arası çocuklarda ajitasyon ve ağrı skorları daha yüksek tespit edildi, PAED 30.dakikadaki yükseklik anlamlıydı. Bulantı-kusma yan etkisi her iki grupta benzer bulundu.Özet olarak midazolamın premedikasyonda oral kullanımının postoperatif ajitasyon ve ağrıyı azaltmadığı hatta artırabildiği sonucuna varıldı. Premedikasyondan bağımsız olarak pediatrik hasta grubunda yaş azaldıkça ajitasyon ve ağrının postoperatif dönemde arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMARYWe aimed to investigate the effect of midazolam which is given for premedication of adenotonsillectomy on emergence agitation of sevoflurane, postoperative pain, hemodynamic parameters and the period of anaesthesia and surgery.The study is performed at Ankara Univesity Faculty of Medicine Hospital and it is an retrospective study of 53 patient whose anaesthesic induction is performed with %8 sevoflurane and 1 mcg/kg remifentanil and maintaining with %2 sevoflurane. The patients were divided into two subgroups; Group-1 (n=27) are the patients who received oral midazolam at the dose of 0.5 mg/kg before 45 minute from induction and Group-2 (n=26) are the others.We record the patients demographic datas, FLACC, Modified Aldrete and PAED scores. Datas were evoluated with SPSS 15.1 pocket program. When we compare two groups for age, sex, weight, opening time of eyes and the period of being in recovery room there is no difference between them. Hemodynamic parameters like mean arterial pressure, heart rate or peripheral oxigen saturations are similiar between two groups. Modified Aldrete scores are not different but FLAAC scores are higher at 5, 15, and 30.th minutes after surgery in the Group-1 but not significant. PAED scores at 5, 15, 30.th minutes after surgery is higher in the Group-1 and the score at the 30.th minute is significant. İf the patients were divided into two groups like the age of 2-4 and 5-11, when we exclude the premedication status the younger children have the highest rate of emergence agitation ve pain. Postoperative nausea and vomiting is not different between groups.Consequently we think that the usage of midazolam for premedication does not reduce emergence agitation ve pain after surgery. Midazolam and sevoflurane don?thave negative influence upon the hemodynamic parameters. Midazolam does not increase the advese effects like nausea and vomiting.