Gebelerden alınan amniyon sıvılarının karyotip analizinde normal, down sendromu ve nöral tüp defekti olduğu tespit edilen olguların amniyon sıvılarında oksidatif stres (MDA) parametrelerinin, antioksidan (SOD, CAT, GSH-Px ) ve eser element (Se, Zn, Cu ) düzeylerinin araştırılması
Result of karyotype analysis of amniotic fluids are identified as having down's syndrome, neural tube defect and normal cases, oxidative stress (MDA) parameters, antioxidant (SOD, CAT, GSH-Px) and trace element (Se, Zn, Cu) levels
  1. Tez No: 314455
  2. Yazar: FİLİZ ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amniyon sıvısı, trizomi 21, nöral tüp defekti, çinko, bakır, selenyum, SOD, GSH-Px, CAT, MDA
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Normal, down sendromu ve nöral tüp defekti olduğu tespit edilen gebelerden alınan amniyon sıvıları arasında eser element, oksidadatif stres ve antioksidan parametreleri arasındaki farklılıklar belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada normal olduğu tespit edilen 235 gebeden alınan amnniyon sıvıları ile 9 down sendromlu ve 10 nöral tüp defektli gebeden alınan amniyon sıvıları arasındaki antioksidan enzim ve eser element düzeyleri karşılaştırıldı. Dokularda antioksidan enzim düzeyleri spektrometrik yöntemle, eser element düzeyleri atomik absorpsiyon spektrometresiyle ( AAS) oksidatif stres ise HPLC ile çalışıldı.Amniyon sıvılarındaki ortalama çinko, bakır ve selenyum düzeyleri kontrol grubunda sırasıyla; 6,4 µg/dl, 7,2 µg/dl ve 13,4 µg/l bulunmuş iken down sendromlu grupta sırasıyla; 5,9 µg/dl, 4,8 µg/dl ve 10,3 µg/L, nöra tüp defektli grupta ise sırasıyla 6,1 µg/dl, 5,8 µg/dl ve 11,2 µg/L olarak bulunmuştur. MDA, CAT, GSH- Px ve SOD düzeyleri kontrol grubunda sırasıyla; 0,84 nmol/ ml, 36 Ü/ml, 1,4 Ü/ml ve 1,4 Ü/ml, down sendromlu grupta; 0,9 nmol/ml, 32 Ü / ml, 2,7 Ü / ml ve 1,4 Ü /ml, nöral tüp defektli grupta ise sırasıyla; 0,8 nmol/ ml, 28 Ü / ml, 1,1 Ü/ml ve 1,6 Ü/ml olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasında MDA, SOD ve CAT arasında istatistiksel farklılık gözlenmemiştir (p > 0,05) fakat GSH-Px de gruplar arası ilişkinin p < 0,05 istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi. Hasta ve normal gruplar arasında çinko, bakır ve selenyum arasında istatistiksel olarak herhangi bir fark tespit edilememiştir (p > 0,05).Sonuç olarak amniyon sıvılarında çinko, bakır, selenyum düzeyleri ile ve MDA, SOD ve CAT düzeyleri arasında farklılık gözlenmemesi hasta gruplarında sayının az olmasıyla ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Amniotic fluids taken pregnant women which identified as normal, Down syndrome and neural tube defect were studied indicating differences between trace elements, oksidadatif stress and antioxidant parameters.In this study, amniotic fluids taken pregnant women that are 235 normal, 9 having Down syndrome and 10 having neural tube defect were compared evaluating oxidative stress, antioxidant parameters and trace elements.