Bolu Mudurnu bölgesinde bulunan süt ineklerinde subklinik mastitis insidansının belirlenmesi
The determination of subclinical mastitis incidence in dairy cows in Bolu Mudurnu region
  1. Tez No: 314472
  2. Yazar: RESUL KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sütçü İnek, subklinik mastitis, insidens, antibiyotik duyarlılık testi, Dairy cow, Subclinic mastitis, incidence, antibiotic sensitivity test
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Sunulan çalışma Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunan çeşitli süt inekçiliği işletmelerinde subklinik mastitis insidensini araştırmak ve Kaliforniya Mastitis Test (CMT) skorları ile mikrobiyolojik üreme sonuçlarına etki eden faktörleri belirlemek için yürütüldü.Otuziki işletmedeki 195 Holştayn, Esmer ve Simental ırkı sütçü ineklerin 774 meme lobuna öncelikle CMT uygulandı ve en az bir meme lobu CMT pozitif reaksiyon veren 100 adet ineğin 125 meme lobu çalışmaya dahil edildi. Alınan süt örneklerinde mikrobiyolojik yoklamalar ve antibiyotik duyarlılık testleri yapıldı.Çalışmada CMT pozitif inek oranı %51.28 olarak belirlenirken, bu hayvanların %63'ünün meme loblarından alınan süt örneklerinde üreme gözlendi. İneklerin meme lobundan (n:774) %16,14'ünde CMT pozitif reaksiyon gözlenirken, bu meme loblarının % 60,80'inde üreme gözlendi. İşletmelerin tamamında CMT +1 olan 99 numunenin % 57,58'inde, CMT +2 olan 20 numunenin %85'inde ve CMT +3 olan 6 numunenin % 66,67'sinde üreme belirlenirken, CMT skorları ve üreme verileri arasında pozitif korelasyon olduğu, ancak bunun istatistiki olarak önemli olmadığı tespit edildi.Mikrobiyolojik yoklamalarda sırasıyla E. coli %28.9, Maya %24.21, S. uberis ve KNS %19.53, S. aureus %3.9, Proteus spp. %2.34 ve Bacillus spp. %1.56 oranlarında izole ve identifiye edildi.CMT pozitif sonuç veren hayvanların yerleşim yerlerine göre laktasyon sayısı/dönemi ve yaş ortalamaları arasında istatistiki fark belirlenemedi. Bunun yanı sıra hayvanların yerleşim yerinin, yaşlarının, laktasyon sayılarının/dönemlerinin, ırk özelliklerinin ve numunelerin alındığı meme lobu lokalizasyonunun CMT skorlarına ve mikrobiyolojik üreme sonuçlarına etkilerinin olmadığı gözlendi. Çalışmada üreyen bakterilerin Amoksisilin+Klavulonik asit ve Oksitetrasiklin gibi antibiyotiklere duyarlı oldukları, Gentamisin, Seftiofur, Enrofloksasin ve Kobaktam'a dadirençli oldukları tespit edildi.Sonuç olarak, her bölgede olduğu gibi çalışmanın yürütüldüğü bölgede de mastitisin problem olmaya devam ettiği; hayvanın yaşından, laktasyon sayısından/döneminden, ırkından daha ziyade işletmelerde meme lobları arasında enfeksiyon bulaşmasında sağım sisteminin, kötü hijyenin ve mastitis kontrol programlarının uygulanmayışının etkili olduğu gözlenmektedir. Ayrıca bilinçsizce kullanılan antibiyotik tedavilerinin bazı antibiyotiklerin bakterilere karşı dirençli hale gelmesinde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was performed to investigate the subclinic mastitis incidence and to detect the factors effected on California Mastitis Test (CMT) scores and bacteriology results in different dairy farms at Mudurnu district of Bolu province, Turkey.CMT was performed on totally 774 udders of 195 Hosltein Fresian, Swiss Brown and Simmental dairy cows in 32 farms and at least one CMT positive 125 udders of 100 cows were included to the study. Milk samples were evaluated microbiologically and antibiotic sensitivity test was carried out.The percentage of CMT positive cow rate was 51.28% and 63% of milk samples of these animals showed positive microbiological growth. CMT positive udder percentage found 16.14% in all examinated udders (n:774) and 60.80% of milk samples collected from CMT positive udders showed microbiological growth. In all dairy farms, positive microbiological growth rate was 57.58% of 99 samples in CMT +1 animals, 85% of 20 samples in CMT +2 animals, 66,67% of six samples in CMT +3 animals and positive correlation was observed between CMT scores and microbiology results, however, this was not significant statistically.E. coli, Candida spp., S. uberis, coagulase negative staphylococcus, S. aureus, Proteus spp., and Bacillus spp. were isolated with the percentage of 28.9, 24.21, 19.53, 19.53, 3.9, 2.34 and 1.56%, respectively.According to the farm localization, CMT positive cows did not show significant difference between lactation number/stage and age. Moreover, it was observed that farm localization, age, lactation number/stage, breed and localization of udder did not affect CMT scores and microbiological results. Microbiologically positive samples showed that microorganisms were sensitive against amoxicillin+clavulanic acid and oxytetracycline, whereas resistant against gentamicin, ceftiofur, enrofloxacin and cobactam.In conclusion, it was observed that mastitis was stil a problem and milking system, poor milking hygiene, ineffective mastitis control programs were more important mastitis causing factors than age, lactation number/stage and breed of cows in dairy farms. On the other hand, it is suggested that blind antibiotic theraphy may be an important factor contributing the antibiotic resistance.