Üretral kateter bağlı gelişen üriner sistem enfeksiyonlarında kateter bakımının önemi
The i?mportance of catheter care i?n urinary system i?nfections developed due to urethral catheter
- Tez No: 314473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAKİZE ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: kateter bakımı, üriner enfeksiyon, üretral kateter, catheter care, urinary tract infection, urethral catheter
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Üriner sistem enfeksiyonu, en sık karşılaşılan nozokomiyal enfeksiyondur. Nozokomiyal üriner sistemi enfeksiyonların yaklaşık %80'ni sıklıkla üretral kateter sonrasında gelişir.Çalışma bir üniversite hastanesinde yatarak tedavi gören ve herhangi bir nedenle kateter takılan hastalarda kateter bakımının etkinliğini incelemek amacıyla planlandı.Çalışma bir üniversite hastanesinde Aralık 2011- Mart 2012 tarihleri arasında, yatarak tedavi gören ve kateter takılan toplam 207 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma kriterine uygun olmayan 110 hasta çalışma dışı bırakıldı. Çalışmanın örneklemini; 18 yaş ve üzeri, ilk kez üretral kateter takılan, enfeksiyonu bulunmayan, en az 3üç gün kateteri kalan ve çalışmaya katılmayı gönüllü kabul eden toplam n:97 hasta oluşturdu. Çalışmaya alınan Çalışma grubu n:67 hastaya bir antiseptik solüsyonla ve steril distile su ile üretral kateter bakımı yapıldı. Kontrol grubunu n:32 hasta oluşturdu. Verilerin istatistiksel analizinde yüzdelik ve Ki ? kare testi kullanıldı.Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 65,9±13 yaştır. Hastaların % 49,5'i kadın,%50,5'i erkek idi. Çalışmaya alınan toplam % 18,6 (n=18) hastada üretral kateter enfeksiyonu üredi. Hastalarda üretral katetere bağlı mikroorganizma üreme durumlarına göre dağılımlarını incelemek üzere yapılan Ki-kare testi sonucunda Çalışma ve kontrol grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır (X2:1,371 Sd:2 p: 0,504). Çalışma ve kontrol grubunda üriner enfeksiyonu etkeni olarak E.coli ürediği saptandı.Kateter bakımı sırasında antiseptik solüsyon kullanımının kateterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonu riskini azaltmadığını göstermektedir. Sadece kirlenme olduğunda steril distile su ile temizliği yeterli olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infection is the most common nosocomial infection. Approximately 80 % of nosocomial urinary tract infections often develop after urinary catheter.This study was planned at a university hospital on patients who were catheterized for any reason, catheter was designed to evaluate the effectiveress of urethral catheter care.This study was made at a university hospital between December 2011 -March 2012, on a total of n:207 patients who were hospitalized and catheterized.110 patients were excluded who were not suitable criteria for the study. The sample, in 18 years and older, urinary catheter inserted for the first time,not found infection and catheter attached to at least three days and participate to the study voluntearly total n:97 patients were enrolled.Sixty seven patients (n:67) of the expeimental group recied urinary catheter care with on anticeptic solution and sterile distilled water. Of the 32 patients were enrolled in the control group. Percentage and chi-square test was used for statistical analysis.The average age of the patients in the study is 65±13 years old.49.5 % of patients were female and 50.5 % were male.A total of 18.6 % (n:18) patients were isolated from urinary catheter infections.According to the reproductive status with urinary catheter-related microorganisms on the patient, in order to examine the distribution of chi-square test resulted in a statistically significant difference between experimantal and control groups were not found (x2 : 1.371 Sd:2 p:0,504).E .coli was grown in experimental and control groups as a cause of urinary tract infection.Use of anticeptic solution was showed during catheter care not reduce the risk of catheter ?associated urinary tract infection. Sterile distilled water enough to clean only when contamination is detected.