2-12 yaş arası çocuk hastalarda truview laringoskop ile macintosh laringoskopun entübasyon zorluk skoru, entübasyon süresi ve entübasyon kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
A comparision between truview and macintosh laryngoscope upon intubation difficulty scores, intubation time and intubation quality in pediatric patients between 2-12 ages
- Tez No: 314479
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYYA ALANOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Pediatrik havayolu, Macintosh laringoskop, Truview EVO2 laringoskop, Pediatric airway, Macintosh laryngoscope, Truview EVO2 laryngoscope
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Pediatrik anestezide morbiditenin en sık nedeni yeterli oksijenizasyonun sağlanamamasıdır. Çocukların havayollarındaki sorunlar bunun ana nedenini oluşturur. Çocuklarda güvenli havayolu yönetimi esas olarak bölgenin anatomi ve fizyolojisinin iyi bilinmesine ve bunların laringoskopi ve ventilasyon gibi hava yolu sağlayan girişimlerin seçiminde etkilerinin anlaşılmasına bağlıdır. Çocuklarda endotrakeal entübasyon için genellikle Miller ve Macintosh laringoskoplar kullanılmaktadır. Truview laringoskop ise doğrudan bir görüş hattı olmadan, oral kavite, farinks ve larinks eksenlerinin aynı hizaya getirilmeden, daha az uygulanan düşey kuvvet ile daha iyi larengeal görünüm sağlayan, çocuklar için yeni geliştirilen ve gelecek vadeden bir optik laringoskoptur.Bu çalışmada Truview laringoskop ile Macintosh laringoskopun entübasyon zorluk skoru, entübasyon süresi ve entübasyon kalitesi üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.Metot: Bu araştırma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu ve ebeveyn izni alındıktan sonra Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda çocuk cerrahisi ameliyathanelerinde Eylül 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında elektif cerrahi planlanan 2-12 yaş arası, ASA I-II, 100 pediatrik hastada prospektif olarak gerçekleştirildi. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle 1. Grup Macintosh laringoskop (Grup:M) (n=50), 2. Grup Truview EVO2 laringoskop (Grup:T) (n=50) olacak şekilde randomize edildi. Rutin monitörizasyonu ve anestezi indüksiyonunu takiben hastalar Macintosh veya Truview laringoskop ile entübe edildi. Anestezi süresince hastaların hemodinamik parametreleri kaydedildi. Hastaların entübasyon süreleri, entübasyon kalite skorları ve entübasyon zorluk skorları kaydedildi. Hastalar postoperatif havayolu komplikasyonları açısından takip edildi.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması Truview grubunda daha büyük bulundu (p=0,047). Diğer demografik veriler her iki grupta benzerdi. Truview laringoskopun Macintosh laringoskopa göre Cormack Lehane skoru ile değerlendirilen glottik görünümünün daha iyi olduğu (p0,05). Entübasyon kolaylığını değerlendiren VAS değerleri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05). Truview grubunda bazal kalp hızına göre entübasyon sonrası kalp hızındaki artış anlamlı olarak daha fazla bulundu (p=0,013). Her iki grupta entübasyon öncesi ve sonrası ortalama arter basıncındaki değişiklik benzer bulundu (p>0,05). Truview ile yapılan entübasyonlarda Macintosh grubuna göre daha az komplikasyonla karşılaşıldı.Sonuç: Truview laringoskop pediatrik hastalarda daha iyi glottik görünüm sağlaması, entübasyon kalitesinin daha iyi olması, postoperatif hava yolu komplikasyonlarının daha az olması nedeniyle Macintosh laringoskopa alternatif, değerli bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The most common cause of morbidity in pediatric anesthesia is inadequate oxygenization. The main reasons are airway problems in the children. The main anesthesic management in pediatric anesthesia is to know the correct anatomy and physiology of the airway and to choose the right technique like laringoscopy or ventilation. For endotracheal entubation in children mostly Miller and Macintosh blades have been used. On the other hand Truview EVO2 laringoscopes can maintain a better laryngeal view without having a direct sight of the airway and without having to align oral, pharyngeal, and tracheal axes.The aim of this study is to compare the Truview EVO2 laryngoscope and Macintosh laryngoscope in terms of intubation difficulty score, time to intubation and intubation quality score.Methods: This research was made after Ankara University Faculty of Medicine Ethics Commision and parents permission were taken. The participants were chosen amongst September 2011- February 2012, between 2-12 age, ASA I-II, 100 pediatric patients in pediatric surgery department to whom elective surgery was planned. The patients were enrolled and randomised into 2 groups. The first group was Macintosh Laryngoscope (Group: M) (n=50) and the second group was Truview EVO2 laringoscope (Group: T) (n=50). After monitorisation and induction of anesthesia the patients were intubated with Macintosh or Truview EVO2 laryngoscopes. During the anesthesia the patients?hemodynamic parameters were recorded. The intubation time, intubation quality score and intubation difficulty scores were also recorded. The patients were observed for postoperative airway complications.Results: The mean of the age in the Truview group was found older (p=0,047). Other demographic datas were similar in each group (p>0,05). The Truview laryngoscope overall provided a statistically significant better view of the glottis as scored by the Cormack and Lehane grade in comparision to Macintosh blade (p0,05). There was also no difference between VAS values in each group (p>0,05). The HR change (difference before and after intubation) in group M was significantly lower than that in group T (p=0,013). However, the MAP change was similar between groups (p>0,05). There was less complications encountered in Truview group.Conclusion: Truview EVO2 laryngoscope is an alternative method to Macintosh laringoscopy in the terms of maintaining a good glottic sight, better intubation quality and less airway complications in pediatric anesthesia.