Astım gelişiminde D vitamininin rolü
The role of vitamin D in the development of asthma
  1. Tez No: 314499
  2. Yazar: OYA BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HANTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer fonksiyonları, astım, vitamin D, asthma, lung functions, vitamin D
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Astım Gelişiminde Vitamin D'nin RolüAmaç: Son yıllarda Vitamin D'nin çeşitli hastalıklarla ilişkisine ek olarak astım da rolü olabileceğini gösteren çalışmalar yayınlanmıştır. Bu çalışmada serum vitamin D düzeyinin ve vitamin D eksikliğinin astım gelişimi ve klinik özellikleri üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya stabil astımlı 88 ve alevlenme döneminde olan 24 astımlı hasta ile benzer yaş, cinsiyet özelliklerine sahip 94 sağlıklı yetişkin kontrol grubu olarak alınmıştır. Tüm katılımcıların ayrıntılı demografik bilgileri ve klinik özellikleri kaydedildikten sonra solunum fonksiyon testleri yapıldı. Serum 25(OH)vitaminD3 düzeyi yüksek basınçlı sıvı kromotografi yöntemiyle çalışıldı. Serum 25(OH)D3 düzeyi ?20 ng/ml vitamin D eksikliği olarak kabul edildi.Bulgular: Astımlı hasta grubunun 86'sı (%76,8) kadın olup yaş ortalaması 43,7±14,2 yıl iken sağlıklı kontrol grubunun 62'si (%66) kadın ve yaş ortalaması 45,1±10,4 yıl idi. Serum vitamin D düzeyi ortalaması tüm astımlı hasta (n=112) grubunda 25,19±12,01 ng/ml iken kontrol grubunda 27,09±12,9 ng/ml idi ve iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,27). Stabil astımlı hasta grubu, alevlenme dönemindeki hasta ve kontrol grubu arasında serum ortalama vitamin D düzeyi ve vitamin D eksikliği yönünden anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,398, p=0,363). Kontrol grubunun aksine tüm astımlı hasta grubunda serum vitamin D düzeyi ortalaması kadınlarda (23,89±11,92 ng/ml) erkeklerden (29,52±11,48 ng/ml) anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0,03). Astımlı hasta ve sağlıklı kontrol grubunda vitamin D eksikliği olanlarda FEV1 (L) ve FVC (L) değeri vitamin D eksikliği olmayanların FEV1 (L) ve FVC (L) değerine göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (sırasıyla astımlı hasta grubunda p=0,003, p=0,01, kontrol grubunda p=0,04, p=0,005) . Ayrıca her iki grupta da vitamin D düzeyi ile FEV1 ve FVC (L) değerleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (sırasıyla astımlı hasta grubunda p=0,004, p=0,03, kontrol grubunda p=0,01, p=0,04).Stabil astımlı (n=88) hasta grubunda obez olanların serum ortalama vitamin D düzeyi (22,8±13,3 ng/ml) obez olmayanlara göre (27,9±11,2 ng/ml) anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,024). Yine stabil astımlı hasta grubunda vücut kitle indeksi ile vitamin D düzeyi arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (p=0,02).Sonuç: Bu çalışma sonucunda serum vitamin D düzeyi ve eksikliğinin astımlı hastalarda kontrol grubundan farklı olmadığı ancak kadın cinsiyet, düşük akciğer fonksiyonları ve obezite ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Vitamin D'nin astım gelişimindeki etkisini ortaya koymada serum vitamin D düzeyi ölçümünün genetik çalışmalarla desteklendiği ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Role Of Vitamin D in The Development of AsthmaObjectives: Recently some studies are published concerning about the role of vitamin D in asthma as in some other diseases. In this study, we aimed to evaluate the effect of serum vitamin D level and vitamin D deficiency on the development and clinical features of asthma.Material and Method: 88 stable and 24 exacerbated asthma patients and similar aged and gender 94 healthy adults as control group is evaluated in the study. Detailed demographic data and clinical features, pulmonary function tests results of all participants are recorded. Serum 25(OH)D3 is analyzed with high pressure liquid chromotography technique. Serum vitamin D levels ?20 ng/ml is accepted as vitamin D deficiency.Results: The group of patients with asthma, 86 (76.8%) were female, mean age was 43.7 ± 14.2 years, while the healthy control group, 62 (66%) were female, mean age was 45.1 ± 10.4 years. The mean serum vitamin D level in all asthmatic patients (n = 112) group was 25.19 ± 12.01 ng/ml while the control groups? was 27.09 ± 12.9 ng/ml, respectively, and there was no significant difference between the two groups (p = 0, 27). There was no significant difference between stable asthma group, exacerbated asthma group and the control groups? mean serum vitamin D levels and vitamin D deficiency (respectively p=0.398, p=0.363). In contrast to the control group, serum vitamin D levels of all asthmatic females (23.89 ± 11.92 ng / ml) was significantly lower than males (29.52 ± 11.48 ng / ml) (p = 0.03). FEV1 (L) and FVC (L) levels were significantly lower in the vitamin D deficient group of both the asthmatic and the control group (respectively in patients p = 0.003, p = 0.01, in control group p = 0.04, p = 0.005). Also serum vitamin D level was significantly positively correlated with FEV1 (L) and FVC (L) levels in both groups (respectively in patients p = 0.004, p = 0.03, in control group p = 0.01, p = 0.04). In stable asthma group (n=88), mean serum vitamin D level of obese patients (22,8±13,3 ng/ml) was significantly lower than non-obese patients (27,9±11,2 ng/ml), the difference was significant (p=0,024). Again in the stable asthma group, body mass index and serum vitamin D levels were significantly negatively correlated (p=0,02)Conclusion: As a result of this study, the serum vitamin D levels and vitamin D deficiency were not different from control group, but significantly associated with female gender, poor lung function and obesity. In order to determine the effect of vitamin D on the development of asthma, further studies that contain both serum vitamin D level measurement and genetic analysis are needed.