Bifosfonatlara bağlı gelişen çene osteonekrozlarının tedavisinde diyot lazer'in destekleyici rolü
The supportive role of diode laser in the treatment of bisphosphonate related osteonecrosis of jaws
- Tez No: 314522
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA TAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bifosfonatlar, BRONJ, Diyot Lazer, Düşük Yoğunluklu Lazer Terapisi, biyostimülasyon, Bisphosphonates, BRONJ, Diode Laser, Low Level Laser Therapy, Biostimulation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Altay M.A. Bifosfonatlara bağlı gelişen çene osteonekrozlarının tedavisinde diyot lazerin destekleyici rolü. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Diş Programı Doktora Tezi, Ankara 2012. Bifosfonatlar osteoporoz, Paget Hastalığı, multipl myeloma, kemik metastazı olan kanserler ve malignansi hiperkalsemisi gibi hastalıkların tedavi protokolünde yer alan ve tercihle kullanılan ilaçlardır. Ancak, son yıllarda literatürdeki yüksek sayıda yayınlarda belirtildiği üzere ciddi bir yan etki olarak çene kemiklerinde iyileşmeyen, avasküler, çıplak kemik alanları ile karakterize BRONJ (Bisphosphonate Related Osteonecrosis of Jaws) lezyonlarından sorumlu tutulmakta ve bu durumun etyolojisi, risk unsurları, klinik seyri ve etkin tedavi yöntemleri tartışılmaktadır. BRONJ'a ait güncel etiyolojik görüş; bifosfonatların etki mekanizmalarının dayandığı temel olan kemik rezorpsiyonunun inhibisyonunun, aynı zamanda kemiği daha az vital ve daha inelastik hale getirerek BRONJ oluşumuna yol açtığı yönündedir. BRONJ olgularının hastaların yaşamsal fonksiyonlarının ve yaşam kalitesinin üzerindeki olumsuz etkileri, bu lezyonların öncelikle önlenmesinin ve izleyerek tedavisinin gereğini ve önemini arttırmaktadır. Ana hatlarıyla belirlenmiş olsa da ideal tedavisi üzerinde literatürde henüz bir görüş birliği oluşmadığı görülen BRONJ tedavisi için medikal, medikal/cerrahi ve medikal/cerrahi yaklaşımların destekleyici tedavilerle beraber uygulandığı birçok tedavi yaklaşımı önerilmektedir. Özellikle medikal/cerrahi yaklaşımlarla beraber uygulanarak dokularda iyileşme hızı ve cevabını arttırmayı hedefleyen destekleyici yaklaşımların arasında, yan etkilerinin sınırlı olması, farmakolojik ve invaziv bir yöntem olmayışı ile Düşük Yoğunluklu Lazer Terapisi ? (DYLT)' nin öne çıktığı görülmektedir. Özellikle erken dönem yara iyileşmesi üzerindeki olumlu etkileri deneysel ve klinik birçok çalışma ile kanıtlanmış olan DYLT'nin anti-inflamatuar ve anti-mikrobiyal etkileri ile BRONJ'un ideal tedavi protokolünde yer alabileceği sınırlı sayıda çalışma ile öne sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde medikal/cerrahi tedavileri diyot lazer biyostimülasyonu ile desteklenen 11 hastada, DYLT'nin BRONJ tedavisinin seyrine ve sonucuna yansımasını klinik parametrelerle değerlendirmek ve elde edilen veriler doğrultusunda ideal tedavi protokolündeki yerini ve önemini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Altay M.A. The supportive role of diode laser in the treatment of bisphosphonate related osteonecrosis of jaws. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, PhD thesis in Oral Surgery, Ankara 2012. Bisphosphonates are pharmaceuticals that are widely used in the treatment and management of bone disorders like osteoporosis, Paget?s disease, cancers with bone metastasis and malignant hypercalcemia. Aside from the significant benefits of their use in the treatment of these disorders, bisphosphonates are recently associated with a severe complication emerging in the jaw bones. BRONJ (Bisphosphonate relateted osteonecrosis of jaws), as most recently termed in the literature is characterised with avascular, exposed areas on jaws of patients treated with bisphosphonates. Anti-resorptive activity which is known to provide a basis for bisphosphonates? mechanism of action is also hypothesized to render bone less elastic and less vital which leads to osteonecrosis. Adverse effects of BRONJ on patients? maintenance of vital functions and quality of life, have increased importance and necessity of its prevention and treatment. Various treatment modalities consisting of combinations of medical, surgical and supportive approaches have been proposed for the treatment of BRONJ in the literature, yet a consensus is only achieved on the outlines. Among supportive approaches that are performed in combination with medical and surgical approaches, aiming enhancement in tissues? healing response, low level laser therapy (LLLT) stands out with its non-invasive and non-pharmacologic characteristics and low rate of side effects. Owing to its clinically and experimentally proven positive effects on early stages of wound healing, anti-inflammatory and anti-microbal properties, LLLT is proposed as an adjunct to medical and surgical treatments of BRONJ in limited number of studies. The aim of this study is to illuminate the role and the importance of LLLT with clinical parameters, in the treatment of BRONJ lesions via assessing the treatment outcomes of 11 BRONJ patients of which medical and surgical treatments are suppoted with LLLT applications performed with diode laser.