Tıp doktorlarının bifosfonat kullanımına bağlı olarak çenelerde gelişen osteonekroz hakkındaki yaklaşımlarının değerlendirilmesi: Anket çalışması
Evaluation of the approach of medical doctors to bisphosphonate-related osteonecrosis of the jaws: A survey study
- Tez No: 1006812
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ALTUNDOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bifosfonat, Bifosfonatlar ile ilişkili çene osteonekrozu (BRONJ), Bisphosphonate, Bisphosphonate -related osteonecrosis of the jaws (BRONJ)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Tıp Doktorlarının Bifosfonat Kullanımına Bağlı Olarak Çenelerde Gelişen Osteonekroz Hakkındaki Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi: Anket Çalışması Amaç: Antirezorptif veya antianjiyojenik ajanlarla tedavi gören ya da tedavi geçmişi bulunan, baş-boyun bölgesinden radyoterapi almamış ve baş-boyun bölgesinde metastatik hastalığı bulunmayan hastalarda, maksillofasiyal bölgede 8 haftadan uzun süredir mevcut olan, intraoral veya ekstraoral bir fistül ile ilişkili olabilen ekspoze kemik varlığı, medikal ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ) olarak tanımlanmaktadır. MRONJ'un en yaygın nedenlerinden biri bifosfonatlar olup, bu ilaçlar günümüzde osteoporöz, kemiğin metabolik hastalıkları ve malignitelerin iskelet sistemine olan etkilerini tedavi etmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bifosfonat grubu ilaçları reçete eden tıp hekimlerinin BRONJ konusundaki farkındalıklarını ve bu duruma yönelik yaklaşımlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza onkoloji, ortopedi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon (FTR) ve kadın doğum ve hastalıkları anabilim dallarında uzman olarak görev yapan toplam 125 tıp hekimi katılmıştır. Katılımcılar, BRONJ ile ilgili 15 sorudan oluşan anket formlarını doldurmuş, bu sayede hekimlerin BRONJ konusundaki farkındalıkları ve tedavi yaklaşımları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan uzman hekimlerin, zoledronat ve alendronatı diğer antirezorptif ilaçlara göre daha fazla reçete ettiği belirlenmiştir. Hekimlerin i.v uygulanan bifosfonatları, oral bifosfonatlara kıyasla daha fazla reçete ettiği görülmüştür. Son bir yıl içinde ilaca bağlı osteonekrozlu hasta ile karşılaşma oranı incelendiğinde, hekimlerin %56'sında hiç görülmezken, %44'ünde 1-4 vaka arasında olduğu saptanmıştır.Tıp hekimlerinden bifosfonat ile ilgili en fazla konsültasyon isteyen tıp veya diş hekimi grubu %50,4 oranıyla diş hekimleri ve %36,8 oranıyla ağız, diş ve çene cerrahları olarak belirlenmiştir. CTX testine başvuru oranları ise hekimlerin %37,6'sı Hayır, %36'sı Evet, %26,7' si Bazen yanıtını vermiştir. Osteonekroz gelişen hastalarla karşılaşıldığında, hekimlerin %39,2'si bu hastaları en sık çene cerrahisine yönlendirdiğini belirtmiştir.. Sonuç: BRONJ farkındalığının artırılması için tıp ve diş hekimliği disiplinleri arasında multidisipliner bir yaklaşım benimsenmeli ve iyi koordine edilmiş bir konsültasyon sistemi oluşturulmalıdır. Bu sayede, antirezorptif ilaç tedavisine başlamadan önce hastaların dental muayenelerinin ve gerekli girişimsel dental işlemlerinin tamamlanması sağlanabilir. Ayrıca, bu konudaki farkındalık düzeyini artırmak amacıyla akademik yayınlar, eğitim seminerleri ve sempozyumlar gibi eğitim stratejilerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Approach of Medical Doctors to Bisphosphonate-Related Osteonecrosis of the Jaws: A Survey Study Objective: Medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ) is defined as the presence of exposed bone in the maxillofacial region persisting for more than 8 weeks, potentially associated with intraoral or extraoral fistulas, in patients treated with antiresorptive or antiangiogenic agents or those with a history of such treatments, who have not received radiotherapy to the head and neck region or have no metastatic disease in the head and neck area. One of the most common causes of MRONJ is bisphosphonates, which are frequently used today for the treatment osteoporosis, of bone metabolic diseases and the skeletal effects of malignancies. This study aims to evaluate the awareness and approaches of medical doctors prescribing bisphosphonate drugs regarding BRONJ. Materials and Methods: A total of 125 medical doctors, working as specialists in oncology, orthopedics, physical medicine and rehabilitation (PMR), and obstetrics and gynecology, participated in the study. The participants completed a 15-question survey about BRONJ, allowing an assessment of their awareness and treatment approaches related to BRONJ. Results: It was determined that the participating specialists prescribed zoledronate and alendronate more frequently than other antirezorptive drugs. Intravenous bisphosphonates were found to be prescribed more frequently than oral bisphosphonates. Over the past year, 56% of doctors had not encountered any cases of osteonecrosis related to drug use, while 44% had encountered 1-4 cases. The medical or dental doctor groups that requested the most consultations regarding bisphosphonates were dentists (50.4%) and oral, dental and maxillofacial surgeons (36.8%). When asked about their use of the CTX test, 37.6% responded“No,”while 36% responded“Yes”and 26.7% answered“Sometimes ”. In cases of osteonecrosis, 39.2% of doctors stated that they most frequently referred patients to maxillofacial surgeons. Conclusion: To increase awareness of BRONJ, a multidisciplinary approach should be adopted between medical and dental disciplines, and a well-coordinated consultation system should be established. This would ensure that patients undergo dental examinations and necessary invasive dental procedures before starting antiresorptive drug therapy. Furthermore, implementing educational strategies such as academic publications, training seminars, and symposiums is crucial to raise awareness of this issue.