Sağlıklı olgularda tiroid hormonlarının etkileri ile ilişkili polimorfizmlerin enerji metabolizmasındaki rolü
The role of polymorphisms related with thyroid hormones on energy metabolism in healty population
- Tez No: 314639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜLDİKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, bazal metabolizma hızı, tiroid hormonu, Polimorphism, basal metabolic rate, thyroid hormone
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETÇalışmamızda, tiroid hormon yolağında önemli rol oynayan tiroid sitümulan hormone ve deiyodinaz enzimleri ile ilgili polimorfizmlerin, sağlıklı olgularda bazal metabolizma hızını etkileyip etkilemediğini inceledik.Çalışmamıza, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne tiroid hastalığı ön tanısı ile başvuran, yapılan tetkiklerde tiroid fonksiyonları normal olan ve yapılan tiroid ultrasonografilerinde nodülü saptanmayan, 25-60 yaş arası, 57 kadın ve 46 erkek olmak üzere toplam 103 gönüllü dahil edilmiştir. İlgili polimorfizmlerin saptanması için polimeraz zincir reaksiyonu- restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi metodu kullanılmıştır.Çalışmamız sonucunda, tiroid sitümülan hormon prolin 52 treonin polimorfizmi sıklığı %25,2, deiyodinaz 1 polimorfizm sıklığı %38,8, deiyodinaz 2 treonin 92 alanin sıklığı ise %44,7 olarak saptandı. Araştırdığımız polimorfizmlerin insülin direnci, serum tiroid hormon düzeyleri, vücut kitle indeksleri,bazal metabolizma hızı üzerine etkilerinin olmadığı tespit edildi. Ayrıca bazal metabolizma hızı ile vücut kitle indeksi, ortalama yağ oranı, bel çevresi, insülin direnci, yaş ve seum tiroid sitümülan horman arasında anlamlı ilişki olduğu saptandı. Tiroid sitümülan hormonun normal değerleri arasındaki farklılıkların bile bazal metabolizma hızını etkilediği gösterildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn our study, we investigated if thyroid stimulating hormone (TSH) and deiyodinase associated polimorphisms that have important roles in the thyroid hormone pathway effect basal metabolic rate of healthy individuals.In our study 57 female and 46 male of total 103 volunteers who were 25 to 60 years old and who consulted to Trakya University Internal Medicine clinic with pre-diagnosis of thyroidal disease and on examination who had normal tyroid functions, who had no thyroidal nodules on thyroidal USG were included. Polymerase chain reaction - restriction part length method was used to detect associated polymorphisms.As a result of our study thyroid stimulating hormone proline 52 threonine polimorpism frequency were determinedas 25,2% deiodinase 1 polymorphism frequency 38,8%, deiodinase 2 threonine 92 alanin frequency 44,7% respectively. It was detected that the polymorphisms which we investigated had no effects on insülin resistance, serum thyroid hormon elevels, body mass index and basal metabolic rate. Also it was detected that there was significant association between basal metabolic mass index, mean fat rate, waist circumference, insulin resistance, age and serum thyroid stimulating hormone. It was shown that even the differences between normal levels of thyroid stimulating hormone effect basal metabolic rate.