Serebral palsili olgularımızın demografik, etyolojik ve klinik özellikleri
Demographic, etiological and clinical charecterictics of our cerebral palsy cases
  1. Tez No: 314638
  2. Yazar: EVRİM AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP T. KARASALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, etyolojik faktörler, klinik özellikler, Cerebral palsy, etiological factors, clinical characteristics
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Serebral Palsi çocukluk çağının en sık görülen hareket ve motor bozukluğudur. Mevcut patolojinin beynin diğer bölümlerini de etkilemesi nedeniyle motor bozukluğa sıklıkla işitsel, görsel, bilişsel, algılama ve davranış bozuklukları ile epilepsi eşlik edebilir. Çalışmamızın amacı Serebral palsili olgularımızın demografik, etyolojik ve klinik özelliklerini değerlendirmek ve Trakya bölgesine özgü farklılıkları vurgulamaktır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından izlenen 135 olgu geriye dönük olarak değerlendirildi. Trakya bölgesinde yapılan çalışmada, etyolojik nedenlerin %61.5'inden perinatal risk faktörleri sorumlu idi. Olgularımız en sık 2500-4000 gr aralığında doğum aralığına sahip idi. Gestasyon yaşına göre dağılımlarında 38-42 hafta arasında olanlar ve gebelik haftasına uygun tartılı olanlar anlamlı bir biçimde yüksek saptandı. Spastik tip serebral palsi vakaların %91.9'unu oluşturuyordu; %46'sı kuadriplejik tip idi. Termlerde en sık kuadriplejik, prematürelerde en sık diplejik tip serebral palsi saptandı. Konuşma problemleri ve mental retardasyon en sık eşlik eden problemlerdi. Yaş gruplarına göre artan oranlarda malnütrisyon saptandı. Kuadriplejik tip serebral palside mental retardasyon, konuşma problemleri, uyku problemleri, idrar inkontinansı, gaita inkontinansı ve malnütrisyon anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Sonuç olarak Trakya bölgesindeki serebral palsili vakalarda, sağlık kurumunda ve eğitimli sağlık personeli yardımı ile gerçekleşen doğum oranı diğer bölgelerde yapılan çalışmalara göre yüksek saptandı. Olgularımızın annelerinde, daha önceki gebeliklerinde ölü doğum ve kendiliğinden düşük oranı diğer bölgelerde yapılan çalışmalara göre düşük bulundu. Olgularımızın anne-babası arasındaki akraba evliliği oranının diğer bölgelere göre düşük, annelerin okur-yazar oranının diğer bölgelere göre daha yüksek olmasına rağmen serebral palsi gelişimi açısından risk oluşturduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Cerebral palsy is the most common childhood disorder of movement and motor. Affect other parts of the brain due to existing pathology, epilepsy with auditory, visual, cognitive, perception and behavior disease may be associated with motor disorder. The aim of this study is to reveal demographic, etiological and clinical characteristics of our cerebral palsy cases and to underline differences peculiar to Thrace region. One hundred and thirty five cerebral palsy cases, followed by Medical Faculty of Trakya University, were evaluated retrospectively. Study conducted in this region, 61.5% of etiologic factors were responsible from perinatal risk factors. Our cases had a range of birth with common range of 2500-4000 g. Looking at the distribution of gestational age, babies between 38-42 weeks were higher in any meaningful way. Spastic type cerebral palsy constituted 91.9% of all cases with cerebral palsy while 46% of them were quadriplegic. Quadriplegic type was encountered most in term deliveries, while diplegic type was the most common form in preterms. Speech problems and mental retardation were the most accompanying problems. Increasing rates by age group, malnutrition was detected. In the quadriplegic type of cerebral palsy, mental retardation, speech problems, sleep problems, urinary incontinence, fecal incontinence and malnutrition found significantly higher. As a result, birth rate in cases of cerebral palsy in the Thrace region, that realized by health institution and by trained health personnel, was higher according to studies in other regions. In mothers of our cases, previous pregnancies stillbirth and the rate of spontaneous abortion was lower than other regions. In our cases the consanguinity rate between the mother-father was lower than other regions, ratio of literate mothers was higher than in other regions, although, development of cerebral palsy was found to be a risk .