Yetki devrinin psikolojik güçlendirme ve amirin algılanan sosyal kaytarması ile ilişkisinde amire duyulan güvenin düzenleyici etkisine yönelik bir araştırma
A study about the moderating effect of trust in manager in the relationship of delegation of authority with psychological empowerment and manager's perceived social loafing
- Tez No: 315054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU İLSEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yetki devri, psikolojik güçlendirme, sosyal kaytarma, güven, delegation of authority, psychological empowerment, social loafing, trust
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma da yetki devrinin çalışanları güçlendirme yöntemi olarak değerlendirilebileceği gibi bir sosyal kaytarma davranışı olarak da algılanabileceği görüşünden yola çıkarak, yetki devrinin psikolojik güçlendirme ve amirin algılanan sosyal kaytarma algısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda bu çalışmada yetki devrinin psikolojik güçlendirme ve sosyal kaytarma algısı üzerindeki etkisinde amirlerine duydukları güvenin rolü araştırılmıştır.Bu amaçla, Ankara'da faaliyet gösteren ve proje grupları halinde çalışan bir kamu kurumunda alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Veriler anket kullanılarak toplanmış, toplam 300 anket dağıtılmış ve bunlardan 243 tanesi geri dönmüştür. Verilerin geri dönüş oranı %81'dir. Modelde, yer alan değişkenler arasındaki doğrusal ve düzenleyici etkilerin ölçülmesi amacıyla hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır.Yapılan analizler sonucunda, yetki devrinin psikolojik güçlendirme algısı ile olumlu ilişki içerisinde olduğu, amirin algılanan sosyal kaytarması ile bir ilişkisi olmadığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan amire duyulan güvenin yetki devri ile psikolojik güçlendirme algısı ve yetki devri ile algılanan sosyal kaytarma ilişkisinde düzenleyici bir etkiye sahip olmadığı ancak psikolojik güçlendirme algısı üzerinde olumlu bir etkiye, algılanan sosyal kaytarma üzerinde ise olumsuz bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.Özetle, bu çalışma çalışanların, yetki devrini sosyal kaytarma olarak algılayıp algılamadıklarını ve amirin davranışlarını değerlendirirken amire duyulan güvenin etkisinin belirlenmesi açısından literatüre katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of delegation of authority on psychological empowerment and perception of social loafing by the supervisor are examined based on the view that delegation of authority used as a managerial tool by the managers can be evaluated by employees as an empowerment method as well as a social loafing behavior. In addition, the effect of employees? trust in their managers on these relationships were examined.For this purpose, a field study was conducted on employees working in project groups in a public organization in Ankara. The data was collected via a questionnaire, 300 questionnaires were given to employees and 243 of them were returned by the employees. The respond rate was 81%. Hierarchical regression analysis was performed in order to measure the direct and moderative effects among the existing variables.As a result of the analyses performed, it was determined that delegation of authority had a positive relationship with the perception of psychological empowerment and had no relationship with the manager?s perceived social loafing. On the other hand, trust to the manager had no moderating effect on the relationship between delegation of authority and psychological empowerment and on the relationship between delegation of authority and perceived social loafing. However, trust to the manager had a positive effect on the perception of psychological empowerment and negative effect on manager?s perceived social loafing.To summarize, this study has contributed to the literature on the basis of determining whether the employees perceive delegation of authority as social loafing and also determining the effects of trust in the manager while evaluating the behavior of him or her.